Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee
Zondag 17 juli 2011
Oeiras - Dagje met de trein naar Lissabon.
Inmiddels liggen we al weer een week in Oeiras, de tijd vliegt.
De komende week gaan wij naar onze voorlopige laatste haven in Lissabon.
Afgelopen woensdag zijn wij een dagje in de buurt van de haven gebleven.
Iedere dag schijnt hier de zon en is het tussen de 25 en 30 graden. Regelmatig is er een flinke zeebries vooral de afgelopen dagen, dan waait het zelfs ’s nachts stevig, door toch zeker een windkracht 6. Maar aan boord blijft het goed toeven.
Vanuit onze kuip kijken wij uit op een zoutwater zwembad met maar liefst 3 duikplanken.
Bij het liggeld van de haven is de toegang tot dit zwembad inbegrepen. Rondom de bassins staan ligstoelen en parasols allemaal vrij beschikbaar.
Jullie begrijpen het al, wij zijn natuurlijk die middag naar het zwembad geweest. Doordat bijna alles tegen de rotsen is gebouwd ligt het zwembad ook wat hoger, zodat wij vanuit het zwembad onze boot zien liggen en op de Taag de cruiseschepen voorbij zien komen.


Dat was dus een lekker rustig dagje.
Donderdag zijn wij  naar Lissabon geweest. Vanaf de haven is het ongeveer een kwartiertje lopen naar het treinstation. Hier kochten wij 2 retourtjes Lissabon voor € 6,60.
Een half uurtje later stonden wij in het centrum van Lissabon.
De stad heeft minstens 550.000 inwoners en is gebouwd op 7 heuvels.
Lissabon werd in 1755 totaal verwoest tijdens de aardbeving die ook Cascais en Estoril verwoestte.
De meeste gebouwen zijn dan ook uit de 18e eeuw. De wijk Alfama met het kasteel Sao Jorge zijn het minst getroffen tijdens de aardbeving. Deze wijk en de wijk Bairro Alto met zijn nauwe heuvelachtige straatjes hebben nog een eigen karakter. De toren van Belem is nu een monument, herinnert aan het maritieme verleden in de wijk zijn vele musea hier moeten wij dus nog een middag aan besteden.
Midden in het centrum is de Elevador de Santa Justa, gebouwd rond de eeuwisseling een smeedijzeren lift versierd met filigrein. Als je boven bent hebt je een prachtig uitzicht over Lissabon.
De wederopbouw van Lissabon ging heel snel; vanaf het water, de brede triomfboog zijn er allemaal parallele straten naar de binnenstad aangelegd.
Volgende week, als wij in de stad Lissabon zelf liggen, gaan wij de Fadomuziek beluisteren, die in speciale restaurants tijdens het diner gezongen wordt.
In de Restauradores hebben wij de Hop-on, Hop-off bus genomen om alles zittend te bewonderen en de vele bezienswaardigheden die wij nog niet te voet gezien hadden.
De tocht duurde 1 ½ uur en was beslist de moeite waard.
Nog enkele bijzonderheden waren de gevel van de kathedraal van Se, het Rossiostation nog steeds in gebruik en het theater National op het Figueira plein.


De vele musea en parken die de stad kennen liggen overal verspreid.
Het Oceanario was het pronkstuk tijdens de Expo ’98.
In deze wijk Parque des Nacoes is de jachthaven waar Wind & Water de komende tijd zal liggen, als wij van 27 juli t/m 21 augustus naar Nederland gaan.
Even terug naar huis, daar kijken Jelle en ik ook wel weer naar uit.