Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee
Zondag 24 juli 2011
Oeiras - Lissabon.

Op woensdag vertrekken wij van Oeiras naar voorlopig onze laatste haven; Marina Parque das Nacoes in Lissabon.
De nacht ervoor had het flink gewaaid.
’s Ochtends aan het ontbijt besluit Jelle dat wij vertrekken.
Inmiddels had ik op windfinder (speciale site waar verwachte windsterkten opstaan) gezien, dat de voorspellingen overdag 16-20 knopen waren. De dagen erna zou het weer minstens 22 knopen gaan waaien. Er kwam nog bij, dat ik deze haven inmiddels wel kende en toe was aan een nieuwe haven.
Het tij zou tegen 14.00 uur gaan “mee” lopen. De afstand was kort ;15 miles.
Jelle had een nieuwe stormfok, die hij nog niet had getest. Vandaag was een goede reden om de stormfok uit te proberen, vanwege de onregelmatige wind.
Achteraf bleek dat dat heel verstandig was.
Om 12 uur waren wij klaar en besloten om te vertrekken, ondanks dat wij dan de eerste 2 uur stroom tegen zouden hebben. Bij het uitvaren van de haven hadden wij direct 16 knopen wind. Het was heerlijk om weer op het water te zijn en de zon scheen lekker.
De stormfok op en de motor uit. Wat een verschil om op de Taag te zeilen in vergelijking met de Oceaan. Het deed ons denken aan het zeilen op de Grevelingen.
In het begin voeren wij bijna 3 knopen, maar na een half uurtje trok de wind aan en voeren wij 5 knopen in werkelijkheid (de 2 knopen stroom tegen waren er al af). De boot bleef lekker recht, dit gaf mij een stukje rust. Even later kregen wij namelijk windvlagen van wel 30 knopen, maar Wind & Water gaf geen krimp, zij en haar bemanning hadden het prima naar hun zin.
Vanaf de boot hadden wij een prachtig uitzicht op de stad Lissabon. Wij zeilden onder de hangbrug Ponte 25 de Abril door. Aan de overkant het 28 meter hoge Christusbeeld dat op een voetstuk staat .
Voor de brug komen wij langs de toren van Belem. In de 16e eeuw werd de toren als fort midden in de Taag gebouwd. In de 19e eeuw werd er land droog gelegd, waardoor de rivier smaller werd en de toren vanaf het vasteland te bereiken is.

Vervolgens zwakt de wind wat af en varen wij heerlijk langs de oevers van Lissabon.
Tegen 14.30 uur komen wij aan in de haven van Parque des Nacoes. Hier worden wij verwelkomd door 3 mannen die klaar staan om de lijnen aan te pakken, dit geeft een lekker gevoel als je maar met zijn tweetjes bent.
Jelle is direct mee naar boven gegaan om alle papieren in te vullen en wij kregen een mooi plekje aangewezen.
De haven ziet er schoon en verzorgd uit, er is 24 uur bewaking, dus dat voelt goed, vooral omdat Wind & Water hier de komende 4 weken blijft liggen.
Donderdag zijn wij de wijk rond de haven gaan verkennen.
Deze wijk was een achterstandswijk. Voor de Expo in 1999 zijn alle oude huizen afgebroken en zijn er prachtige, nieuwe, moderne appartementen voor in de plaats gekomen met o.a. veel speelplaatsen voor kinderen.
Wanneer je verder door loopt, passeer je het Portugal paviljoen ontworpen door een Portugese architect. Het gebouw heeft een enorm betonnen dak, dat als een zeildoek boven de voorhof hangt, heel bijzonder!

Dan krijg je het Vasco Da Gama winkelcentrum; alle modeketens en een zeer grote supermarkt zijn er vertegenwoordigd.
                              

Dit alles dicht bij onze haven; een heel ander Lissabon met veel moderne architectuur.
Vrijdag moet er maar weer eens gewassen en gepoetst worden. Daarna wilden wij naar het Oceanaria, dit op 10 minuten afstand. Het gebouw ziet eruit als een vliegdekschip. Dit is het op een na grootste aquarium ter wereld. In het centrum van het gebouw is een bassin met vele grote en kleine vissen.
Dan zijn er 4 aparte zee-landschappen gemaakt, hierin zwemmen de vissen die in betreffende oceanen voorkomen.
’s Middags komen Yvonne, Martin en hun dochtertje Mare op bezoek. Zij zijn al 6 jaar onderweg. De eerste 3 jaar met een zeilboot van ongeveer 10 meter, inmiddels hebben zij alles in Nederland verkocht en een andere boot van 15 meter gekocht waarop zij al weer 3 jaar rondvaren. Zij kennen de Portugese en Spaanse kust. Leuk om de verhalen te horen en zij geven ons tips over de mooie baaien om te ankeren en de havens die wij nog gaan bezoeken. A.s. woensdag vertrekken zij naar Madeira 450 mijl (3 dagen en 3 nachten) varen. Het plan is om daarna naar de Canarische eilanden te gaan en daar te overwinteren. Misschien kunnen zij daar tijdelijk wat werk vinden.
Yvonne gaf ons wat adresjes door voor ons bezoek aan Belem.  De Pasteis de Belem mochten we beslist niet missen, moet je voor in de rij, maar zeker de moeite waard!
Inmiddels hebben wij ze op en ze zijn heerlijk, echt waar. Dan de 2 watersportzaken ook handig als je daar een adres van hebt. Wij moeten 2 waterkaarten en een nieuwe pilot hebben voor het stuk na Gibraltar tot Cartegena.
Zaterdag tegen 11.00 uur zitten wij in de bus, 5 minuten lopen van de haven. Twintig minuten later komen wij aan in de wijk Belem. Een prachtige oude wijk met erg veel groen tussen de statige,oude musea, kerken en gebouwen.
Eerst hebben wij de watersportzaken gezocht en gevonden. De mooiste zaak was aan de haven van Belem. Hier hebben wij dan ook onze slag geslagen. Gelukkig konden wij alles laten staan en op de terugweg ophalen. Inmiddels waren wij moe van het winkelen en toe aan een terras dat is in Lissabon niet moeilijk om die te vinden.
Vervolgens hebben wij ons plan gemaakt wat wij wilden zien.
Het eerste is het Monument to the Discoveries, staat aan de Taag met aan het hoofd Hendrik de Zeevaarder, die heel veel expedities sponsorde van 1410-1460.









Dan de toren van Belem, daarna via de loopbrug over de snelweg naar het Jeronimusklooster.
Prachtige gewelven en zuilen en in een van de zij kapellen ligt Vasco da Gama begraven.

Toen het koetsenmuseum, dit was vroeger een manege, hier stonden wel 100 koetsen uit de 18e en 19e eeuw.



Vervolgens in de rij voor de Pasteis de Belem.

Tegen 18.00 uur waren wij aan boord veel indrukken rijker en vermoeide benen.
Aan boord gegeten en de mail gelezen en daarna heerlijk onderuit met een boek.

Zondag doen wij het rustig aan. Inmiddels extra zonne-tentje opgezet en met het windje erbij is het zowel binnen als buiten goed toeven.
Vanochtend maar eens onze “logeerkamer” een beurtje gegeven. Als wij terugkomen 21 augustus varen vrienden een weekje mee. Hun bedje is inmiddels gespreid.
Morgen de voorraad aan boord weer op pijl brengen.
Dinsdag de laatste was en de voorbereidingen voor het vertrek van woensdag afmaken.
Dit is dus voorlopig ons laatste blog.
Vanaf 22 augustus pakken wij weer de draad op, om jullie verder mee te laten genieten van onze reis.