Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee

Terug naar Lusaka

2014-11-19


Dinsdag ziet het er bewolkt uit. Carien en ik lopen naar de plaatselijke craft markt en slenteren van de één naar de andere uitstalling. Ik scoor nog een leuke armband en een op linnen doek geschilderd Afrikaans tafereeltje. Dan tijd voor koffie bij de mannen.

's Middags gaat de zon schijnen en blijven wij bij het zwembad op de ligstoelen zonnen.

Woensdag op tijd uit bed. Wij nemen de taxi naar het busstation.


Aan het loket koopt Frans voor ons de kaartjes. 


Onderweg passeren wij verschillende grote en kleine dorpen.


Opeens worden wij door een politieman tot stoppen gemaand. Het blijkt dat er een auto ergens tegenaan is gereden, gelukkig is de schade beperkt. 


Wij krijgen een flesje fris en een kleine cake onderweg. Tegen twaalf uur stoppen wij bij een soort "van der Valk", wel op zijn Afrikaans natuurlijk. Hier krijgen wij de gelegenheid om een broodje te kopen en te toiletteren. 


De afstand tussen Livingstone en Lusaka is toch 480 kilometer. Op de wegen hier, neemt deze afstand minimaal zes uur in beslag. 

Vanavond zijn wij uitgenodigd bij Simon een vriend van Carien en Frans. Hij werkt voor de Wereld Voedsel Organisatie, heeft al in veel landen in Afrika gewerkt. sant om te horen hoe hij tegen de Zambianen aan kijkt. De taxi brengt ons, een paar uur later haalt hij ons op. Simon heeft een mooi groot huis en een prachtige tuin. Jelle maakt er een foto van.


Vandaag donderdag willen wij naar het film instituut dat door een andere kennis van onze vrienden is opgezet. Het is even zoeken, maar onze chauffeur vindt het.


Leuk om te zien hoe dat hier gaat. Met geld van de Europese Unie en Plan is het gelukt om het instituut te starten. 


Het is een tweejarige opleiding en zij zijn gestart met 2 klassen van 8 leerlingen. Er waren 60 aanmeldingen binnen gekomen, dus de overigen komen op een soort van wachtlijst te staan. Wij drinken koffie in een Lodge even buiten Lusaka. 

Lusaka heeft 2 miljoen inwoners. De midden klassers hebben een redelijk bestaan. De onderlaag van de bevolking moet leven van € 45,00 per maand, zij wonen nog in kleine lemen huisjes.


Na de lunch doen wij de laatste boodschappen, nemen nog wat souvenirs mee en gaan terug naar ons Apogo ons guesthouse.

Vrijdagmiddag vertrekken wij naar Dubai hier blijven wij een extra dag.

Als het lukt komen zondagavond de laatste foto's van Dubai.