Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee

Zuid Luangwa Safari

2014-09-11


Zondagochtend de taxi brengt ons naar het Wildlife Camp.

Vanuit Chipata ongeveer anderhalf uur rijden. Een kleine onderbreking door bandenpech. Er ligt een leeg flesje midden op de weg, dit is de oorzaak van onze lekke band. 


De temperatuur loopt op, de taxichauffeur verwisselt met twee dorpsgenoten de band. 


Ondertussen lopen Carien en ik langs de kraampjes aan de weg, die dwars door het dorp loopt. 


Hier wonen de mensen nog in lemen huisjes met een rieten dak. Het is alsof de tijd hier stil is blijven staan. Carien koopt iets bij een stalletje.

Aangekomen op het Wildlife Camp worden wij vriendelijk ontvangen door Kenneth, de man die de Safari organiseert en leidt. Het zuid Luangwa nationaal park is ongeveer zo groot als België, 9050 km. Het is erg warm 35 graden. 


Wij slapen in luxe tenten met zeer goede bedden. 


Wij lunchen en gaan daarna het kleine zwembad in, groot genoeg om af te koelen. In het kamp lopen de apen vrij rond grappig om te zien.


Om vier uur start onze eerste tour dit loopt over in een "nacht" tour. 


Snel zien wij de olifanten, impala's, dit zijn kleine herten, nijlpaarden, apen, luipaarden, buffalo's en giraffen.


Wij genieten van de mooie zonsondergang, gelukkig wordt het koeler. Tegen acht uur zijn wij terug en er wacht ons een heerlijke maaltijd in de open lucht. Tegen tien uur liggen wij in bed. 

Maandagochtend om zes uur is de eerste ochtend tour die tot ongeveer half elf duurt. Zo vroeg is het nog heerlijk koel. Wij stappen in de open jeep en geven onze ogen de kost. 


Zien opnieuw alle dieren deze keer ook zebra's en hyena's. Normaal zie je dit in de dierentuin of op tv, maar nu is alles zo dichtbij.

Als wij terug zijn zoeken wij verkoeling in het zwembad met uit zicht op een uitdroogde Luangwa rivier waar de apen en impala's rondspringen. 


' s Middags tegen vier uur volgt een safari walk, het blijft warm. Er gaat een Zambiaan mee met een geweer, hij houdt de dieren om ons heen in de gaten. 


Kenneth vertelt over al dieren en de gewoonten. Na afloop staat er een heerlijke verse eigen gemaakte pasta met alles erop en eraan klaar. 


Wij praten wat na met een aardige Engelse dame die ook deelneemt aan de safari. Zij is ongeveer 55 heeft vijf kinderen, inmiddels zijn er twee afgestudeerd terwijl de andere drie nog studeren. Haar ideaal bracht naar naar Zambia om daar als vrijwilligster op een school les te gaan geven. Een gedreven vrouw die een jaar haar diensten ter beschikking stelt aan de jeugd van Lusaka. Het is moeilijk om afspraken met Afrikaners te maken is haar ervaring, ondanks dat geeft het werk haar veel voldoening. Goed, dat er nog steeds zulke mensen zijn. Onder in de indruk van haar verhaal gaan wij naar bed.


Dinsdag wordt de topdag vertrek om zes uur 's ochtends, terug 's avonds acht uur. Een prachtige dag, met de uitleg van Kenneth over al de grote en kleine dieren is dit een succes.


Onderweg een stop voor koffie, daarna een lunch en tegen half zes een glaasje wijn in de bush. 


Heel goed geregeld. 


Om acht uur terug in het kamp, hier wordt de avond afgesloten met een barbecue. 


Een intensieve dag. 

Woensdagochtend vertrekken wij deze om half zeven naar het zuiden. 


Wij hebben in de openlucht een uitgebreid Engels ontbijt met gebakken eieren en bacon en uitzicht op een klein meertje en een prachtig veld waar veel kraanvogels staan.

Tegen half elf zijn wij op het kamp, nemen nog even een sprong in het zwembad. Daarna worden wij opgehaald door de taxi.


Onderweg stoppen wij bij een soort van katoen fabriek. Hier worden de katoenplanten verwerkt en de mooiste kleden, placemats, overtrekken en tassen gemaakt. Hier slaan wij onze slag en kopen iets voor het thuisfront.


Wij gaan verder en worden wij bij het hotel in Chipata afgezet.

Hier blijven wij morgen en vliegen vrijdag terug naar Lusaka.

Zaterdag gaan wij met een bus naar het zuiden Livingstone, om onder andere de Victoria Falls te bezoeken deze staan misschien wel droog omdat de regen periode nog moet beginnen.

Wij gaan het ontdekken. Volgende week het laatste deel van onze reis.