Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee

De aftakeling begint......

2014-10-08


Dit worden de laatste uren van dit jaar voor Wind & Water in het zilte water. Er wordt hard gewerkt met het uit het water halen van de schepen. Alles gebeurt volgens een strak tijdschema. Om half tien komt er een marinero naar ons toe met de vraag of wij binnen vijf minuten voor de kraan kunnen zijn, waarschijnlijk een boot niet op tijd. Helaas dat lukt ons niet wij moeten om elf uur. Vervolgens wordt een ander "slachtoffer" gevonden die deze tijd opvult. Om half elf zijn wij bij de kraan. 


De kraanmachinist, een marinero en een monteur die vraagt en direct noteert of er de komende winter nog iets aan onze boot moet worden gedaan. Jelle heeft twee klusjes, hier wordt een prijsopgaaf van gemaakt, waarna wij kunnen beslissen om het wel of niet te laten doen. 


Er wordt zorgvuldig te werk gegaan, bijna alle apparatuur wordt electronisch gestuurd. Als Wind & Water in de kraan hangt, staan er direct twee mannen klaar die het onderwaterschip met een hogedrukspuit schoon spuiten. Daarna gaat de boot op een soort van trailer die getrokken wordt door een trekker. De kraanmachinist stelt zich nog even voor vertelt waar wij ons kunnen melden voor eventuele vragen en wenst ons een prettige dag toe. 


De trekker rijdt door een straat van zeilboten wij liggen in straat K op nummer 93. 


Verbazingwekkend zoals de boten geparkeerd staan. 


Bij elke tien boten is electriciteit en water voorziening. Iets verder een keurig en schoon toilet en douchegebouw, waar je gratis gebruik van kunt maken, als je aan boord blijft slapen. Wind & Water wordt ondersteund door metalen schragen en staat zo stevig. Er wordt een ladder tegen de spiegel geplaatst zodat wij aan boord kunnen. Een beetje vreemd in het begin, maar het went snel. De wasmachine gaat aan en  nu beginnen wij serieus aan het winterklaar maken. 


Jelle gaat onmiddellijk de sceptertank eruit slopen. 


Dat is geen sinecure, het moet nu echt gebeuren er komt een nieuwe tank in. 

Na een klein uurtje is de klus geklaard. 


Ik word er niet echt vrolijk van, hoe komt dat weer goed volgend voorjaar..... Dan zit er een vochtvlek bij het voorluik, plafond eruit afdeklijst eraf, morgen kitten, lijst schuren lakken komt allemaal goed. Ik ga maar vast de kasten nakijken en de spullen klaar leggen die mee naar huis moeten. Vanavond is het de laatste keer dat wij aan boord eten, spaghetti, het smaakt heerlijk. Het wordt nu wel ongezelliger aan boord, dus maar op tijd te kooi. Morgen nog een drukke dag.