Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee
Een havendag.
2015-09-08

Als je wat langer in een haven ligt, ontdek je een soort patroon in een dag.
Zo komt er iedere ochtend tegen acht uur, ook in het weekend, een vuilniswagen bij de winkeltjes/stalletjes aan de kade het afval dat voor de winkel ligt, ophalen. De chauffeur/vuilnisman gooit eigenhandig de boel in zijn vuilniswagen. 
Achmed, de man van het water en de electriciteit komt vier keer op een dag op zijn scooter aanrijden om te kijken of er nog schippers zijn, die hij van dienst kan zijn.
's Avonds komt de havenmevrouw om af te rekenen en roept zij soms de kapiteins tot de orde, als zij niet volgens de regels aangelegd hebben.
Dan lopen er de mannen van de coast guard de hele dag rond voor de ferries. Helpen hier en daar bij het aanleggen van de zeilboten. Als er een auto geparkeerd staat waar het niet geoorloofd is, blaast hij op een fluitje en hoopt dat de chauffeur naar zijn auto komt. Dit werkt natuurlijk lang niet altijd.
Tegen elf uur vanochtend kwam er een grote tanker binnen, wij dachten dat het olie was, het bleek water te zijn. 
De slangen worden aangesloten op een afname station aan de kade. Deze transporteert het water naar de hoger gelegen opslagtanks in de bergen. 
Het blijkt dat de tanker één keer per maand komt om het eiland te voorzien van water. Het schip heeft vanaf vanochtend elf uur tot 's avonds negen uur gepompt.
Jelle is bezig met de windmeter, hopelijk is het probleem nu opgelost. De contacten onderaan de mast zijn grondig schoongemaakt.
Daarna krijgen de elektrische lieren een service beurt, dit zijn van die klusjes waar je normaal niet zo gauw aan toe komt en nu de tijd voor hebt.
Als ik wat boodschappen ga doen, kom ik tot de ontdekking dat je hier echt op een eiland zit. Er zijn drie buurtsupers, ze hebben een beperkt assortiment. Je merkt dat de verse groenten en fruit door de warmte veel te lijden hebben, in geen van de winkels is airco, waardoor de spullen langer vers zouden blijven.
Wij besluiten om vanavond maar weer iets te bestellen bij onze buurman. Vandaag heeft de moeder/kok heerlijk draadjes vlees in tomatensaus en gegrilde aubergines gemaakt. Wij nemen twee schaaltjes mee en zij vullen die voor ons. Voor €14,00 hebben wij samen een heerlijke maaltijd. 
Even later gaat de telefoon Merijn vertelt trots, dat hij zonder bandjes heeft gezwommen tijdens de zwemles, zelfs borstcrawl kan hij al. Leuk zo'n spontaan belletje. Michiel, Annemiek en Timo mochten komen kijken, dat was dus echt een feest. 
Na de afwas lopen wij over de kade en zien dat de haven helemaal vol ligt, er kan echt geen boot meer bij. De wind is inmiddels goed aangewakkerd, dat zal zeker vannacht en morgen alleen maar toenemen.
Ik ben blij, dat wij hier tussen twee motorboten liggen. 
Als wij terugkomen, lezen wij nog wat en gaan te kooi.
Kalinichta.