Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee
2016-06-27+28

De laatste loodjes....

Vanochtend zijn wij op tijd eruit.
Het is een baai waar wij zeker gaan terugkomen. Wij hadden zelfs gisteravond electriciteit, onze Duitse buurman liftte ook mee op onze elektriciteitskabel.
Het was een prima temperatuur om te slapen.
Tegen half tien zijn wij onderweg naar onze laatste haven Preveza.
De afstand van Ormos Spartakhori naar Preveza is twintig mijl.
In het kanaal wordt nog steeds druk gebaggerd, vorig jaar was men hier ook al mee bezig.
Wij passeren de grote Lefkas Marina, zo te zien ligt hier ook nog een steiger vol met nietverhuurde charterboten.
Het enige knooppunt is de draaibrug, die op ieder heel uur open gaat.
Even voor elf komen wij bij de brug, blijkt dat toevallig op dit uur de brug niet draait.
Een uurtje wachten dus. 
Jelle besluit terug te varen, bij Lefkas Marina is een dieselpomp daar vullen wij de tank af, belangrijk voordat Wind & Water donderdag de wal op gaat.
Om twaalf uur draait de brug een halve slag, zodat de schepen er van beide kanten door kunnen.
Het is maximaal 6 meter diep in de vaargeul, dus opletten geblazen.
Een kwartiertje later zijn wij op de Ionische Zee.
Er is niet zoveel wind, maar de fok geeft altijd iets ondersteuning.
Hier is het voor ons weer bekend terrein, het voelt een beetje als thuiskomen.
Vorige week heeft Jelle gebeld met de haven voor een ligplaats langs de wal voor drie nachten. 
De dame, Olga, heeft het genoteerd, Jelle moet tegen één uur terug bellen.
Als wij rond één uur de haven binnen varen staat de havenmeester al op de kade en helpt ons bij het aanleggen van de boot. Prima plaats om alles af te tuigen.
Er wordt hard gewerkt in de haven, er komt een nieuw havenkantoor, toilet- en doucheruimten en een restaurant. Dat gaat vast goed komen!
De thermometer blijft gelukkig onder de dertig graden, in combinatie met de wind een prima temperatuur.
Als wij eenmaal aangelegd hebben en alles is op orde, dan zijn wij toe aan een powernap.
Eind van de middag heerlijk douchen en deze keer eten wij aan boord.
Hier in de haven zien wij opvallend veel Duitse en Italiaanse vlaggen.
Tegen acht uur lopen wij het stadje in en drinken koffie op een terras bij Flo-caffee.
Het is een gezellig levendig stadje, waar veel geflaneerd wordt zowel door jong als oud.

Dinsdag 
Kalimera.
Inmiddels is het half negen, het is rustig in deze haven.
Vandaag beginnen wij met poetsen.
Drie wasmachines, dit alles blijft de komende twee maanden schoon aan boord.
Jelle maakt de rubberboot schoon, laat hem leeglopen en vouwt hem op.
De hoes gaat om de rolfok. 
De comfortseats (stoeltjes) worden op de steiger geschrobd met sop en daarna de waterslang erop, ja dat werkt prima. Nu in de wind en de zon een paar keer draaien en zij zijn weer heerlijk fris. Dan volgt de droogloop mat ook schrobben op de steiger, in de zon en droog is die weer. 
Tegen twee uur, na de lunch zakken wij als een plumpudding in elkaar, nu eerst pauze....
Ja, ja wij zijn dat "harde" werken niet meer gewend. 
Ik moet wel zeggen, dat de vochtigheidsgraad 70% is, bij een temperatuur van ongeveer 28 graden.
Tegen vijf uur pakken wij de fietsjes en gaan naar een grote supermarkt om de standaard voorraad weer op pijl te brengen. 
Het windje trekt aan en tegen die tijd zakt de temperatuur, lekker.
Wij rijden via het stadje terug en stoppen bij een bakker die zelf ijs maakt, ja dat willen wij proberen. Het smaakt heerlijk.
Vanavond gaan wij in de stad iets eten. 
Aan de kade in Preveza liggen veel zeilboten en de terrassen sluiten hierop aan.
Heel gezellig veel muziek, maar onze voorkeur gaat uit naar een plek iets van de muziek verwijderd.
Wij vinden een echt Grieks restaurantje, een straatje achter de boulevard.
Vanavond wordt het vis, die wordt ons eerst getoond op een grote schaal, het is een tongetje en een soort van zwaardvis. De kok gaat ze voor ons grillen. 
Ik moet naar het toilet, ik doe de deur op slot, dit ziet er wel heel simpel uit maar het werkt.
Een soort van geverfde kromme spijker die je moet om draaien, een creatieve en goedkope oplossing.
Wij smullen van de vis, verser als dit kan niet.
Wij moeten €26,00 afrekenen inclusief wijn, bier en gemarineerde ansjovisjes je hoort ons niet klagen.
Wij hebben het gevoel dat nu echt het seizoen is begonnen.
Alle terrassen zitten vol met zowel Grieken als andere toeristen.
Wij wandelen verder richting de haven en nemen nog een cappuccino op een terrasje.
Hier zet ik het blog op internet.