Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee
2018-05-20

Op een mooie pinksterdag............

Wij staan tegen zeven uur op. Vandaag gaan wij de bekende Kornati eilanden bezoeken. Het is een National Park en bestaat uit 89 eilanden, de totale oppervlakte is 216 km3. Op aangegeven plaatsen mag je ankeren en op sommige plekken liggen boeitjes. Hier en daar zijn restaurantjes soms met een steigertje.

Voordat wij vertrekken geeft onze Belgische vriend nog wat tips. De Kornatische eilanden vindt hij niet veel aan, alles is droog, dor en veel stenen. Op het eiland Dugi Otok is een leuke baai met een goed restaurant en boeitjes. Wij gaan het ontdekken. Dank u voor de tip en de trossen gaan los.

Zacht briesje en nog niet veel bootjes op het water. 

Eerst weer spannend natuurlijk, op de motor de ondieptes omzeilen, maar als je het voor de tweede keer vaart is de spanning duidelijk minder. Om negen uur ligt de open zee voor ons. Wij steken recht over. De fok gaat uit als ondersteuning van de motor.

Jelle heeft de tocht, die ook gevaren wordt door de excursieboten, in de plotter gezet.


Wij varen eerst naar de Kornati eilanden, er zijn twee hoofd ingangen, hier is de doorgang minimaal vijf meter diep. Als je hier eenmaal door bent, is het overal weer veertig of vijftig meter. Zo slingeren wij tussen de eilanden door richting het natuurpark Telascica. Deze had Jelle al uitgezocht en de Belgische buurman geadviseerd. Wij zijn benieuwd wat ons te wachten staat.....


De eilanden zien er inderdaad erg kaal uit en bestaan grotendeels uit rotsen. Dus geen vogels en groen. 


Op de meeste eilanden zijn stenen wallen gemaakt, deze geven de grenzen aan van vroegere particuliere stukken grond. Hier en daar staat een huisje op een eiland, dat onderscheidt zich dan weer van een onbewoond eiland. Het wordt op het laatst wat eentonig, daar moet ik de Belgische buurman en Mike gelijk in geven.

Wij komen tot de ontdekking dat wij een beetje verwend zijn wat betreft kusten, rotspartijen enzovoort. Eerlijk gezegd vond ik de noord west kust van Sardinië veel indrukwekkender. 


Wind & Water vaart gewoon door... zacht windje, wij verlaten het national Park Kornati. Dan komen wij bij het eiland Dugi Otok en de prachtige groene baai. 


Wij varen de baai helemaal in en zien een paar boeitjes liggen. Wij maken Wind & Water er aan vast. Uitzicht op een wat bouwvallig restaurantje, waarvan de eigenaar al begint te roepen. In ons speciale boek “Kroatië, Slovenië en Montenegro 888 havens en ankerplaatsen”, staat het telefoonnummer van het restaurant. Jelle belt hem en vraagt of wij hier mogen liggen en of wij een hapje kunnen eten vanavond bij hem. Hij zwaait naar ons in de kuip en antwoordt dat dat prima is. Het boek is trouwens een echte aanrader, alles wordt verteld en beschreven tot en met het lawaai van een generator toe.

Er liggen nog twee boten. Even later komt er een motorbootje aan, wij moeten 300 Kuna(€40,00) betalen voor het verblijf in deze baai. Wij geven ons maar over, een heerlijke rustige plek in de natuur is ook wat waard. 

Jelle duikt als eerste het water in, want de lijn moet even veranderd worden bij de boei. De lijn moet altijd door het onderste oog van de boei, die ligt meestal onder water.

Deze vakantie heb ik nog niet gezwommen, dus ga ik ook ff het water in. Ik vind het steen koud, zwem maar één rondje. Wij douchen ons af en gaan heerlijk languit in de kuip liggen, dat is nog eens vakantie, top.


Tegen kwart voor zeven stappen wij in het rubberbootje, Jelle peddelt naar de Konoba.


Er kruipen wat schildpadden in de ren en iets hoger staat een pauw te krijsen. In het begin heeft ze al haar veren uit, even later trekt zij haar veren in.


Wij nemen plaats aan de picknick tafel, gedekt voor twee personen. Wij kunnen kiezen uit vis of vlees. Deze keer gaan wij voor de lams koteletten met een salade en glaasje witte wijn.

De koteletten gaan op het open vuur, trots laat de “kok” zijn werk zien.

Jelle maakt nog een paar mooie foto’s. 


Al snel hebben wij contact met het Duitse gezin en een stel vrienden. Zij komen hier voor het tweede jaar. Zij zijn enthousiast over de keuze van de charterschepen. Zij vliegen op Zadar, het andere stel is met de auto vanuit München gekomen. In Biograd hebben zij het schip een 43 foot gehuurd. Wij vertellen dat het leven in Griekenland een stuk goedkoper is dan in Kroatië. De huur van de charterschepen is in Griekenland een stuk duurder wisten de Duitsers te vertellen.

De maaltijd wordt geserveerd en wij smullen ervan. De zon gaat onder terwijl wij naar Wind & Water peddelen. Direct de boot maar op het voordek dat scheelt morgenochtend in het werk.

Aan boord nog een kop thee en op tijd te kooi.