Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee
2018-05-28

Op de markt is je gulden een daalder waard.

Maandagochtend besluiten wij om naar de vishal en groentemarkt te gaan.


De vishal is binnen in een grote wat gekoelde ruimte. De vissers bieden hier dagelijks hun vangst te koop aan. Wij twijfelen tussen mosselen en tonijn. Voor de mosselen heb ik een extra grote pan nodig en twee keer koken vind ik wat omslachtig. Wij gaan voor de tonijn, twee prachtige stukken iets te veel maar koud als sushi smaakt het ook heerlijk. Dan ligt er nog een klein stukje zalm, nemen wij ook mee, als voorafje. De dame vult de zak voor de helft met ijsklontjes, goed idee. 


Wij lopen door de hal naar een plein onder de bomen. Hier zijn allemaal kramen waar de mensen hun eigen gekweekte groenten en fruit te koop aanbieden. Wij kunnen alles gebruiken want ons fruit is op. Kersen, abrikozen, aardbeien en nectarines. Voor vanavond rode ui, paprika en courgette die ga ik grillen.


Natuurlijk niet teveel van alles, want wij zijn maar met tweetjes. Aan het eind van de markt zijn verschillende terrasjes. Wij zijn toe aan koffie. De mensen hier, zijn een stuk vriendelijker dan in het zuiden van Kroatië. Overal wordt Duits en ook Italiaans gesproken. In de haven liggen veel Duitse en Oostenrijkse schepen.


Voor twee euro twee kopjes koffie, kunnen wij nog wel een extra kopje bestellen. Gisteravond betaalden wij op het marktplein het dubbele.


Als wij terug lopen horen wij een muziekkorps spelen. Grappig zomaar onder een paar bomen zit een korps te spelen.


 

In verband met de wind zijn sommige muziekstukken met een wasknijper vastgezet.


Zij blazen er goed op los. Je kunt merken, dat Jelle vroeger zelf klarinet heeft gespeeld bij de muziekvereniging de Harmonie in Eefde vandaar deze extra plaatjes.


Ineens zien wij een gele brievenbus. Voor de moeders hebben wij een ansichtkaart geschreven en in een enveloppe gedaan. Nu zijn wij benieuwd wanneer deze kaarten aankomen. De foto is een bewijs dat ik de kaarten heb gepost. Zij kunnen er nog net bij, de bus ziet wel erg vol.

Tegen twee uur zijn wij terug aan boord. Tijd voor een power nap.

Eind van de middag komen de boten weer binnen. Er komt een 56 foot, bijna 17 meter lange charter boot binnen met tien mensen aan boord. Deze keer geen Bavaria maar een Dufour. Dat zal vanavond wel wat rumoer geven op de steiger....  

Tegen zeven uur gaat bistro Wind & Water open, het stukje zalm heb ik even in een marinade gelegd van sinaasappel, citroen, balsamico azijn en een beetje olie. Een sausje erbij het smaakt heerlijk. De gegrilde groenten en de tonijn inclusief een glaasje wijn. Deze keer niets voor toe, want wij wandelen straks voor de laatste keer richting marktplein om een ijsje te kopen.

Tegen half tien zijn wij bij Wind & Water. Het is een heerlijke avond, wij doen onze led lichtjes aan en lezen wat in de kuip. Ik heb het boek “Raadselvader” van Jolande Withuis uit. Erg interssant om te lezen hoe het communisme in een gezin, wonend in Nederland, wordt beleefd. Daar kwam nog bij dat de vader oorspronkelijk uit Zutphen komt en er een gedeelte van het boek daar ook afspeelt.  

Het boek waar in nu in ben begonnen heet “Terug naar Wouw” geschreven door Karin Martens. Een boek dat ik toevallig tegenkwam bij de boekhandel. Het is een beschrijving van het leven van de schrijfster, geboren in Wouw en overal heeft gewoond. In Aruba een dochter kreeg, toen naar Kreta is verhuisd. Na een paar jaar terug naar Wouw gegaan. Later via Memories weer in kontakt komt met haar oude vriend Yannick die op het eiland Kreta woont. Zij laat huis en haard achter, emigreert met haar dochter naar Kreta om haar hart te volgen. Na een half jaar komt ze toch weer terug naar Roosendaal. Goed geschreven, af en toe wat naïef. Jullie gaan er meer van horen.

Tegen half elf ga ik te kooi. De kapitein ligt op de bank in de kajuit met koptelefoon op naar muziek te luisteren.....