Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee

Zondag 3 juli 2011
Povoa de Varzim - Nazare.

Vrijdag zijn wij naar Porto, ook wel de Barokstad genoemd, geweest.
Het is een van de oudste (11e eeuw) steden in Europa.
De stad heeft geprofiteerd van de subsidies van de Unesco. Bijna alle monumenten in de binnenstad zijn prachtig gerestaureerd. Porto heeft 245.000 inwoners is na Lissabon de grootste stad van Portugal.
Vanuit Povoa de Varzim zijn wij met de Metro gegaan die in het centrum van Porto eindigt.
Je koopt een kaartje van € 5,00 en je kunt de hele dag in alle Metro's, bussen, trams en zelfs de funicular in Vila Nova de Gaia (wijk waar de port gemaakt wordt).
Wij kwamen op de Avenida dos Aliados weer "boven" de grond en keken onze ogen uit.
Recht voor ons de Camara Municipal, het stadhuis.
Vervolgens liepen wij door naar het Sao Bentostation in 1916 gebouwd en nog steeds in gebruik. De binnenkant van de hal bekleed met porceleinen tegeltjes, waarop voorstellingen van oude vervoermiddelen en historische afbeeldingen worden weergegeven.


Dan de Kathedraal Se, via smalle straatjes die tegen heuvels lagen, klom je omhoog langs "versleten"huisjes met kleurig betegelde geveltjes.

Aan de overkant van de Douro rivier (927 km.lang) ligt de wijk Vila Nova de Gaia. Elke straat zit vol met porthuizen, hier zijn geen kelders, waar de port gemengd wordt en rijpt. Via de Dom Luis I brug, gebouwd in 1886 kom je in deze wijk.

Kortom een prachtige stad die zeker een bezoek waard is.
Terug aan boord waren wij moe maar voldaan.

De nacht die hierop volgde was bijzonder. Om 13.00 uur werd ik wakker van een sirene die wel een kwartier aanhield, daarna een half uur stilte en de sirene begon opnieuw.
Ik maakte Jelle wakker, die slaapt namelijk overal doorheen. Samen luisterden wij en stelden vast dat het de mistsirene was, buiten zat het "potdicht". In bed dacht ik, dit wordt dus morgen een dagje blijven liggen. Om 6.30 uur liep de wekker af, wij keken naar buiten alles helder.
De boel klaar gemaakt; het was koud, dus de lange broeken, skisokken en fleechevesten aan.
De tocht was 73 mijl, de wind was zuidwest, anders dan voorspeld en is tot het laatste uur onder de 7 knopen gebleven, hetgeen betekende dat wij op de motor dit stuk hebben gevaren.
Om 18.00 uur kwamen wij aan in Figueira da Foz. Inmiddels hadden onze kennissen in Nazare alweer gemaild, dat zij een box voor zondag en de daarop volgende dagen hadden gereserveerd.
Toch hebben wij besloten om vandaag een dagje "rust" te nemen.
Morgen vertrekken wij voor een tochtje van 35 mijl naar Nazare.