Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee
Zaterdag 19 mei 2012
Verwaaid in Denia
Valencia
Denia-Formentera

De wind blijft aanhouden.
Jelle stelt voor om een auto te huren en een paar dagen naar Valencia te gaan.
Volgens onze Belgische buurtjes moet dit een mooie stad zijn.
Zij hebben hun boot Cumulus, een Dufour 385, de afgelopen winter in Valencia in het water laten liggen. Dit is ze prima bevallen met prima prijsafspraken.
Toen zij van ons plan hoorden, kregen wij onmiddellijk allerlei folders en adviezen.
Jelle regelt de autohuur voor maandag en dinsdag. Ik ga op zoek naar een leuk hotel via booking.com. Het is toch wel erg makkelijk dat je dit allemaal via internet rustig in je eigen boot kunt uitzoeken.
In de haven waren dit weekend allerlei activiteiten georganiseerd.
Een demonstratie, van het redden van mensen in het water door honden.

Ondertussen gaat Jelle wat klussen op de boot en besluit ik het stadje in te wandelen. Ik was alleen even vergeten dat op zaterdagmiddag de meeste winkels gesloten zijn, dus was ik snel weer terug.

Wij eten wat in de kuip en na de afwas wil Jelle de wal op om de Uefa-cup finale tussen Chelsea en Bayern München te gaan kijken. Diverse restaurants hadden op hun borden geschreven dat de wedstrijd op een groot scherm te zien was.
Ondertussen heb ik allerlei hotels, de prijzen en de ervaringen van mensen die er zijn geweest gelezen. Niet makkelijk om te kiezen.
Nadine en Gino, onze Belgische buurtjes, hadden gezegd dat er aan het strand mooie hotels waren en daarbij ook een makkelijke verbinding naar het centrum.
Jelle is pas om half twaalf terug. Chelsea heeft gewonnen door middel van strafschoppen. Volgens Jelle was het een mooie wedstrijd.
Wij gaan te kooi en besluiten om morgen het hotel te boeken.

Zondag 20 mei 2012
Verwaaid in Denia
Lekker uitslapen, de wind blijft door de stagen gieren.
Wij nodigen Nadine en Gino uit voor een borrel aan het eind van de middag.
Wij pakken onze vouwfietsen en fietsen toch zeker wel 10 kilometer langs de boulevard naar de kaap San Antoni. Het is een prachtige ruige kust en doet denken aan Cote Sauvage in Bretagne.
Tegen de rotsen mooie huizen en overal gezellige strandtentjes.
De heenweg hebben wij de wind in de rug dus besluiten wij om op de terugweg bij een mooi terras te stoppen met uitzicht op de Middellandse Zee. In de verte zien wij Ibiza liggen.




Tegen zes uur komen onze Belgische buurtjes, Nadine en Gino, zij zijn rond de vijftig. Het is een gezellig stel, dat  pas op latere leeftijd is gaan varen, inmiddels varen zij al weer een jaar of negen. De eerste paar jaar in Nederland, daarna een maand naar Denemarken met veel regen. Het besluit was snel genomen hierna, om naar de Middellandse Zee te gaan. Twee jaar geleden zijn zij vertrokken uit Nederland. Afgelopen winter hebben zij in Valencia gelegen en zijn zelfs drie keer terug geweest om te genieten van het mooie weer en het achterland van Valencia.
Tijdens de borrel kregen wij nog  veel tips van ze voor Valencia.
Nadine ontdekte het Linjett wifi netwerk en vroeg of ze daarop kon inloggen, want het kwam op haar scherm tevoorschijn maar zij had geen code.


Maandag 21 mei 2012
Valencia
Jelle had de taxi geregeld en die stond ons op tijd op te wachten bij de haven. Het autoverhuurbedrijf zit namelijk een heel eind buiten de stad toch zeker 5 kilometer lopen.
Tegen negen uur rijden wij in ons witte Fiatje 500 richting Valencia.
Wij nemen de snelweg voor het gemak.
Om elf uur checken wij in een luxe last-minute hotel aan het strand, voor een prikkie, El Coso. Nadine had verteld dat dit hotel ook een zeer goede keuken had.
Wij drinken koffie op het strand.

Wij lopen dan richting de bushalte van de hop-on, hop-off bus, kost wat maar dan heb je ook wat. Je krijgt  een snelle indruk van de stad en met het kaartje kun je 24 uur in- en uitstappen waar je wilt. Wij gaan lekker boven zitten, koptelefoon op en laten het ons allemaal vertellen.

Midden in het centrum stappen wij uit op het plein de la Reina.
Valencia is de op twee na grootste stad van Spanje heeft bijna 800.000 inwoners. Het is een schone stad met veel gerenoveerde oude gebouwen.
Wij gaan direct de kathedraal in, die gebouwd is in 1262 en regelmatig is uitgebreid hetgeen duidelijk te zien is.




Vervolgens zijn wij op zoek gegaan in de wijk El Carmen waar onze Belgische buurtjes zo lekker geluncht hadden.

Nadat wij langs het oude beursgebouw La Lonja,  gebouwd tussen 1482 en 1498 tegenwoordig wordt het gebruikt bij grote culturele evenementen en een stadspoort zijn gelopen, nemen wij de bus terug naar ons hotel.
Hier gaan wij uitgebreid eten in het restaurant met uitzicht op de Middellandse Zee. Deze keer kiezen wij voor vlees en laten ons het heerlijk smaken.
Na afloop maken wij nog een wandeling naar de jachthaven die er rustig bij ligt.
Wij gaan terug naar het hotel waar een heerlijk bed op ons ligt te wachten.

Dinsdag 22 mei 2012
Valencia
Wij hebben een rustige nacht gehad. Jelle probeert het bubbel bad uit, want dat hebben wij niet aan boord.
Wij ontbijten in een prachtige zaal op de derde etage met uitzicht op een schoon en rustig strand en de blauwe Middellandse Zee.
Om half elf zitten wij in de bus die ons naar de stad brengt.
Wij lopen naar de Mercado Central. Het is een groot art-nouveau gebouw versierd met ijzer,glas, tegels en windvaneen in de vorm van parkieten en zwaluwen. Het werd geopend in 1928 en is een van de grootste en fraaiste markthallen in Europa.

Wij lopen weer langs La Lonja verder de Avenue de Cristina af en komen uit op de Plaza del Ayumtamiento. Wij zien daar het prachtige stadhuis en het oude postkantoor uit 1906.



Wij kijken onze ogen uit. We vervolgen onze wandeling naar het Station Nord binnen mooi betegeld en een grote zuil in art-nouveau stijl.

Aan het eind van de ochtend stappen wij weer in de bus die ons via een mooie route naar de auto brengt. Wij komen langs het prestigieuze concertgebouw, passeren de halve bolvormige bioscoop Ciutat de les Arts ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calvatore, het gebouw stelt een knipoog voor.
Daarna zien wij  de Oceanografic allemaal prachtig modern ontworpen gebouwen.
Wij stappen uit bij onze auto.
Onderweg stoppen wij bij een grote Liddle en vullen onze complete drankvoorraad en wat andere zaken aan.
Straks op de Balearen is alles vele malen duurder dan hier aan de wal.
Dit is het gemak van de auto. Jelle rijdt nog even langs de dieselpomp om de reserve tanks te vullen, daarna gaan de watertanks vol en zijn wij klaar voor vertrek.

Woensdag 23 mei 2012
Denia-Formentera
Om zeven uur zitten wij al op het water met de boot.
De tocht is 62 mijl en gaat dus zeker 10 uur duren.

Er is geen zuchtje wind. Alles verloopt voorspoedig. Onderweg zijn wij constant op zoek naar dolfijnen. Nadine en Gino hadden namelijk de dag ervoor er veel gezien. Helaas wij hebben ze niet kunnen ontdekken.
Onderweg is het net of wij op een cruiseschip zit alleen wel met een groot verschil. Wij moeten zelf voor ons eten een drinken zorgen.
Voordat wij de haven van La Savina binnen lopen, zien wij een soort van kraan in het water voor het eilandje S'espalmador. Op zee werd via de marifoon omgeroepen dat alle schepen enkele mijlen uit de buurt moeten blijven in verband met werkzaamheden.
Via de navtex ontdekt Jelle dat er een schip los getrokken gaat worden.

Tegen vier uur ’s middags komen wij aan in La Savina de haven van Formentera.
Hier zien wij later in een Spaanse krant de foto's staan van de operatie. Het bleek een veerboot te zijn van Formentera naar Ibiza, die in februari op de rotsen was gelopen. Waarschijnlijk kon het schip nu pas  van de rotsen worden getrokken vanwege het ingewikkelde probleem.
Wij krijgen een mooi plekje langs de steiger. Het liggeld blijkt direct het dubbele van Denia te zijn en dan zitten wij nog in het voorseizoen. Zonder gebruik van water en elektriciteit is het € 40,00.
Inmiddels komt Nadine er al aan gefietst. Zij vertelt dat zij € 32,00 betalen in de vissershaven en dat er ook nog plaats voor ons is. Wij blijven een nacht liggen net betaald, maar besluiten de volgende dag te verkassen.
’s Avonds drinken wij bij Nadine en Gino aan boord een borrel en wij vertellen onze ervaringen van Valencia inderdaad een prachtige stad.

Donderdag 24 mei 2012
Formentera
Wat een rust en een weelde heerlijk iets langer in bed.
Jelle heeft de ontbijttafel klaar. Daana gaat hij douchen en verbruik van water en elektriciteit verrekenen.
Om 12 uur kunnen wij naar de andere haven het scheelt toch € 7,00 per nacht en wij willen hier zeker tot maandag blijven liggen.
’s Middags pakken wij onze fietsen, handdoeken en badpakken om het eiland te verkennen.

Eerst bekijken wij het kleine binnenmeertje Estany des Peix.
Daarna fietsen wij langs het grote binnenmeer Estany Pudent.
Halverwege zijn er zoutpannen les Salines. Deze kunnen echter niet tippen als je de zoutpannen bij Guerande (La Baule) hebt gezien.



Onderweg zien wij een Black-winged Stilt een soort van Fuut.



Even later stoppen wij bij een prachtig wit strand. Het water heeft zoveel verschillende kleuren blauw; dit hebben wij beiden nog nooit gezien.
Wij spreiden onze handdoeken in het zand en gaan de zee in. Heerlijke temperatuur rond de 19 graden.
Nadat de zon ons heeft gedroogd, springen wij weer op onze fietsen.
Vlakbij de boot stoppen wij bij een hostal waar men wifi heeft. Jelle besteld een koud biertje en ik een verse jus d’orange met uitzicht op het kleine binnenmeertje Estany des Peix.
Aan boord verlengen wij de bimini met een extra zonnetent want het begint nu echt warm te worden.
In de kuip genieten wij van het uitzicht op de haven en in de verte zien wij Ibiza liggen. Aan de achterkant kijken wij uit op de terrassen en de boulevard met palmen.

Wat is het leven toch goed………………………….