Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee

2014-05-15

Zeilend naar Favignana.


's Morgens slenteren wij nog even over de grote regionale markt. Kopen nog wat heerlijk vers fruit. Lunchen aan boord. Tegen twee zijn wij klaar voor vertrek. Altijd weer spannend zo'n eerste keer. Klopt alles, lopen de lijnen goed, werken de lieren. Het is een mooi n.w. windje kracht vier, lekker om te wennen. Beiden doen wij de zwemvesten aan en zo verlaten wij Trapini, waar net een groot cruise schip is binnen gelopen. 

Wij roepen de portcontrol op en krijgen permissie de haven te verlaten. De golven zijn nog wat hoog, doordat het de vorige dag flink gewaaid heeft.

Onderweg komen wij diverse ferry's tegen, Favignana blijkt een favoriet eiland te zijn.

Wij lopen al snel 5 knopen, af en toe valt de wind wat weg, doordat je tussen een ander eiland door vaart. Wij hadden afgesproken met Werner dat wij in de voorhaven zouden ankeren.

Het is erg ondiep en voor ons alles nieuw. Jelle laat het anker elektrisch zakken, het anker pakt direct en wij denken dat wij prima liggen. Totdat er plotseling een grote ferry komt binnen varen, die richting onze boot vaart en enkele meters voor ons zijn grote anker uitgooit en vervolgens achteruit naar de kade manoeuvreert. Dit voelt niet goed, Jelle is niet direct in om te verkassen maar ik wil een andere plek. Inmiddels komen Werner en Tina ook aan varen, zij gaan verder de haven in waar het nog wat ondieper is. Jelle besluit om toch het anker te lichten en een nieuwe plek te zoeken. Werner komt naar ons toe en vraagt of wij met hun gaan eten zij weten een goed Visrestaurant op het eiland. Gezellig gaan wij doen. Ons bijbootje wordt opgepompt en wij peddelen naar de wal. Even later komen Werner en Tina er aan.

Wij wandelen het kleine stadje in dat veel restaurants heeft een kerk en een marktplein. Wij hadden niet verwacht dat het nog zo groot zou zijn. In één van de zijstraatjes gaan wij een Visrestaurant binnen. De eigenaar laat de vis zien en wij kiezen een mooie Dentiche uit. Dit is een soort roofvis. 

De kok gaat hem op Siciliaanse wijze klaar maken. Tina kan zich in het Italiaans goed verstaanbaar maken en zij regelt de wijn met toebehoren voor ons. 

Het werd een zeer aangename avond, waarop Werner vertelde over zijn trompet kunst en  over de vele optredens in Duitsland, Trapani en zelfs in  Erice, de oude stad boven op de berg.

Tegen half twaalf het is inmiddels pik donker, peddelen wij terug naar onze boten.

Niet wetende wat voor een nacht ons te wachten stond.