Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee

Het reisdoel is Mazara del Vallo.

2014-05-18


Wij hadden een lange nacht. Om half tien 's avonds er in en om half acht eruit. Het is rustig weer, wij doen het kalm aan. Uitgebreid ontbijt, het is tenslotte zaterdag. Een kop koffie daarna , tegen kwart voor elf varen wij de haven uit.

De rubberboot hebben wij op het dek vast gebonden.

Bij het verlaten van de haven maken Jelle en ik nog wat foto's.  Vanaf het water kun je duidelijk de Moorse bouwstijl herkennen. 


Wij varen langs de kust van Favignana. Overal zie je gaten in de kust, dit zijn grotten waar vroeger mensen hebben gewoond.


Er is weinig wind, dus moet de motor aan. Dit is het moment dat Jelle zijn lijntje kan uitgooien.

Wie weet zit hier nog wat vis, alhoewel je geen vissersbootjes ziet. Wij gaan het ontdekken.....Wat vis betreft een teleurstellende dag. Het visgerei wordt opgeborgen.

Verder zetten we halverwege de fok bij en halen we een snelheid van zes knopen met een "rustig" geluidje van de motor op de achtergrond. 


De kust is wat vlak, hier en daar een dorpje,  onderbroken door windmolens.                         

In de verte zien wij Marsala aan ons voorbij gaan en ronden de uiterste zuidwest punt van Sicilië. Daarna komt Mazara del Vallo in zicht. 


Het is één van de grootste vissershavens van Italië volgens het boekje. Als wij binnen varen liggen er acht trawlers, wij hadden er veel meer verwacht. Aan de rechterkant één lange stijger, het laatste gedeelte geeft net genoeg diepgang voor ons. Wij vinden een plaatsje tussen een Frans en Italiaans zeiljacht. 

Met de spiegel(achterkant) van de boot naar de steiger, ik pik de ankerlijn op en loop langs het gangboord, trek zo de voorpunt naar het anker toe, dat vast op de bodem van de haven ligt. Jelle wacht rustig, er kan bij weinig wind niet veel mis gaan. 

Nu is het tijd voor een finishbiertje, het was een prima tochtje. De rommel wordt opgeruimd, melden bij het havenkantoor. De havenmeester zegt tegen Jelle, dat morgen de Sirocco komt, een harde zuidelijke wind, niet prettig om verder te gaan. Wij blijven dus twee nachten. Geen straf, goede internet verbinding en dichtbij het centrum.

Wij gaan tegen zeven uur het centrum in. Komen op het eerste plein, politie, heel veel publiek en een politicus van de "groenen" of "blauwen", dit in het kader van de Europese verkiezingen hier op 25 mei. Wij lopen langzaam door, veel winkels, maar wij zijn op zoek naar een restaurant. Er hangt een ongedwongen sfeer, mensen babbelen wat met elkaar.


Dwalen door steegjes en straatjes en na een uur gaan wij weer richting boulevard. Op het laatste pleintje vinden wij een soort van pizzeria. Hier lopen wij naar binnen omdat het buiten wat te koud is. Eén tafeltje is bezet, wij kiezen een tafeltje bij de ingang. Al snel komt er een vlotte Italiaanse ober naar ons toe, hij helpt ons bij de samenstelling van het menu. Aardige man beveelt ons de huiswijn aan € 6,00 per liter, die willen wij proberen. Wij starten met een mixed van vis, één groot bord voor ons tweetjes. Daarna neemt Jelle een speciale pasta met diverse soorten vis en ik ga voor tonijn. Helaas die is niet leverbaar, de ober adviseert mij, calamaris gegrild met paneermeel op Siciliaanse wijze klaargemaakt. 


Wij gaan ervoor, het is een goed advies en wij smullen ervan. Na een half uur, zijn de tafeltjes zowel binnen als buiten bezet met Italiaanse gezinnen. Jelle moet zeker drie keer vragen om de halve liter wijn bij te vullen, voordat de obers er tijd/oog voor hebben. Een drukte van jewelste, alles schettert door elkaar, daarbij staat de tv ook nog aan. Tussendoor ratelt de telefoon, die komt binnen bij de "caissière", zij schrijft rustig de bestellingen op. Er is hier namelijk ook nog een afhaalservice. In Italië reken je af bij de eigenaar, deze zit dan bij de ingang, achter een soort van kassa. Hier is dit ook zo. Jelle rekent af en maakt nog een foto van de pizzeria. 


Wie weet zien zij ons de komende dagen terug.

Aan boord drinken wij koffie en gaan naar bed. 

Buona Notte.