Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee

Stad verkennen.

2014-05-18


Als wij wakker, worden horen wij de wind door de stagen gieren. Niet echt uitnodigend om snel het bed uit te komen. Wij komen dan ook wat traag op gang. Tegen de tijd dat wij klaar zijn, regent het. Dat is voor het eerst in de afgelopen twee weken. Gelukkig voor het thuisfront wordt het in Nederland wat warmer.

Vandaag wordt het voor ons een rustige dag, straks een eindje wandelen op zoek naar het Griekse bronzen beeld, Satiro Danzante, de dansende sater. Dit is in 1997 door vissers in hun netten gevonden.

Verder vullen wij de dag in, met wat lezen en internetten. 

Van vrienden kregen wij een bon voor Blendle.nl, een nieuwe Nederlandse applicatie, waarbij je voor jou interessante krantenartikelen koopt, vanaf € 0,10 per stuk. Origineel cadeau en nu even de tijd om wat krantenartikelen te lezen. Het werkt goed.

Inmiddels is het droog geworden. Tegen drie uur gaan wij de stad in, want wij hebben nog lang niet alles gezien. Wij beginnen bij de oude haven, waar enkele schepen in het water aan het wegrotten zijn. 


Vergane glorie,  zo gezegd. Dan steken wij over en komen in een zeer oud gedeelte van Mazara del Vallo. Hier zijn vele muren bewerkt met afbeeldingen van keramiek, heel kleurrijk. Het geeft de sombere wijk een wat vrolijker aanzien. 


Als wij bij de chiesa di San Francesco aankomen, laat een man ons de verzameling miniaturen van de plaatselijke oude kerken zien. Vervolgens gaan wij de kerk in, hier wacht de pastoor ons op en leidt ons rond in zijn kerk. 


Wij krijgen een beschrijving in het Engels en hij vertelt ons in het Italiaans met wat Engelse woorden erbij, de hele geschiedenis van de kerk. Dit is voor ons natuurlijk niet te volgen, maar kijken wel onze ogen uit. De eerste stenen van de kerk werden in het jaar 300 gelegd. Nog te zien in de catacomben, waar wij naar toe mogen. In de elfde eeuw werd de kerk afgebouwd. De kerk is in de Siciliaanse barok stijl gebouwd, met zeer veel fresco's gedecoreerd aan het plafond. Volgens de pastoor is deze kerk zelfs mooier dan de St.Pieter in Rome. Nadat Jelle nog wat foto's heeft genomen, gaan wij op zoek naar het museum del Satiro. Wij gaan naar binnen. Eerst kijken wij naar de filmreportage waarin het verhaal wordt verteld over het door de vissers in 1997 gevonden Griekse bronzen beeld genaamd Satiro Danzante. Een sater is een vrolijk figuur uit de Griekse mythologie. 


Daarna bekijken wij het beeld, zeker twee meter hoog, onvoorstelbaar  dat zo'n oud beeld nog zo "gaaf" kan zijn.

Wij lopen verder eten een ijsje en besluiten bij het Teatro Garibaldi naar binnen te gaan. Dit werd in 1848 gebouwd en wordt nu in de winter nog steeds gebruikt bij kleine voorstellingen.


Daarna nog even naar het VVV voor wat informatie over het huren van een autootje.

Jelle gaat nog op internet kijken wat de gemiddelde dagprijs is voor het huren van een auto.