Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee

Cultuur opsnuiven in de bergen.

2014-05-19


Vandaag nog steeds de Sirocco (zuidelijke wind) kracht 5-6. Voor ons geen optie om te varen. 

Nadat wij gisteren bij het VVV wat informatie hadden ingewonnen en besloten om vandaag een autootje te huren voor één dag. Jelle gaat om negen uur op pad. Om half tien zou de man van het autoverhuurbedrijf bij het VVV staan. Jelle gaat met hem mee naar het kantoor en kiest een simpele auto uit. Tegen half elf is hij weer aan boord en vertrekken wij. Inmiddels heb ik al een route uitgestippeld. 

Wij gaan eerst naar de benzinepomp en vullen de tank met 20 liter benzine.


Wij vertrekken naar Castelvetrano, ongeveer een half uurtje rijden. Wij parkeren de auto dichtbij een park aan de rand van de stad. Voordat wij het weten, zitten wij midden in een manifestatie tegen de maffia op Sicilië. Een pop-optreden hitst de jeugdige menigte op. 


Wij lopen nog wat verder, op zoek naar een koffietentje.

Een vriendelijke Italiaan wijst ons de weg naar het Museo Civico. Hier staat namelijk de bronzen Efebe uit 470 v.Chr. Het is de trots van Castelvetrano. 


Wij hebben het bewonderd, daarna een capucciono en gaan naar de auto.

Op naar Sciacca,,waarschijnlijk de volgende stop met de boot. Eerst op zoek naar de jachthaven. In totaal vier steigers, maar wel worden deze door twee verschillende mensen geëxploiteerd. Er werd ons ook verteld welke de duurste is, altijd handig om te weten. Daarna doorgereden naar het centrum. Gelukkig konden wij de auto bij het oude stadsdeel parkeren. 


Wandelen hier rond en komen bij het zeer oude gemeentehuis uit, waar nog steeds gewerkt wordt. 


Wij lopen naar de Piazza Scandaliato hier staat een prachtige kerk met een barokke façade met Gaginisculpturen, heel bijzonder. 


Wij gaan een paar trappen af en hebben een mooi zicht op de haven. Hier hebben wij genoeg gezien.

Nu naar Caltabellota, een klein dorpje dat op 950 meter in het binnenland ligt. Het is een kleine bochtige weg, waar wij bijna een uur over doen. Jammer, dat het zo'n bewolkte koude (15 graden) dag is. Jelle parkeert het autootje ergens tussen, handig zo'n kleine auto. 


Wij wandelen het middeleeuws centrum in, smalle steegjes overal trapjes, in de verte is de zee te zien. Helaas de chiesa Madre is gesloten. Wel zien wij de ruïne van de Castello Luna. We lopen terug en gaan nog wat trappen op naar de Cathedraal die rond 1100 gebouwd is.


Inmiddels zijn we bijna verkleumd, lopen een koffietentje binnen om wat op te warmen. 

Het is vijf uur geworden en het plan was om naar Agrigento te rijden, maar dit is nog een uur verder. Wij besluiten om dit niet te doen. Tenslotte hebben wij al veel gezien en moeten nog wat boodschappen in Mazara del Vallo doen. Mijn kapiteintje wil een wat sportievere schoen erbij. 


Hier in Italië zijn de meeste mannen keurig gekleed, dus kan Jelle niet achterblijven.

Hij een paar modieuze schoenen en zo flaneren wij samen over de boulevard, ha,ha. 

Aan boord nemen wij een aperitief en bij Bistro Wind & Water vanavond een eenvoudige, maar gezonde maaltijd.

De wind is iets afgezwakt maar nog niet veel, wij gaan straks bekijken of wij morgenochtend vertrekken.