Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee

Sightseeing Ragusa Ibla

Hemelvaartsdag

2014-05-28


Voordat wij weggaan nemen wij uitgebreid afscheid van Roy en Jessica, met hun Jeanneau. Zij gaan de komende 4 maanden richting Griekenland, gaan veel ankeren en heerlijk zwemmen.

Roy heeft een dealtje kunnen maken voor de komende winter. Vanaf 1 oktober is hun thuishaven opnieuw Ragusa. Wie weet komen wij elkaar in Griekenland nog tegen.

Daarna lopen wij naar de bushalte. Hier staat het Zweedse echtpaar, zij hebben net een kleinzoon gekregen en vliegen morgenvroeg vanaf Catania naar Stockholm. De boot gaat a.s. donderdag de wal op voor drie maanden. In september gaan zij verder richting Griekenland.

Wij kopen een kaartje, drie kwartier later zijn wij op het busstation in Ragusa. Hier zoeken wij de bus naar de oude stad, Ragusa Ibla. Een aardige Italiaanse dame vertelt ons in het Engels dat de kleine bus naar de oude stad gaat. Bij ons staan nog twee dames en een heer, het blijkt dat zij dezelfde bus zoeken. De man, John, vraagt of wij ook in de Marina liggen en met welke boot. Jelle zegt, ja wij liggen er met een Linjett 40. John wist direct te vertellen welke kleur onze boot had en dat het een Zweeds schip was. Wij hebben elkaar in Ajaccio ontmoet, zei hij ik herkende je niet zo gauw, maar wel het schip. Jelle kon zich niets herinneren, maar het klopte wel dat wij daar twee jaar geleden waren. John komt uit Nieuw-Zeeland en heeft twee vrouwelijke gasten ook uit Nieuw-Zeeland aan boord. Hij heeft een ligplaats op Malta en zeilt hier voor het tweede jaar wat rond. Hij was alleen naar Tunesië gezeild, daar waren de dames, wel zeilsters, aan boord gekomen. Volgende dag over gestoken naar Pantaleria  eiland tussen Sicilië en Tunesië, vandaar naar Agrigento een dagje de Tempelroute gelopen. Volgende dag naar Licata, de dag ernaar Marina Ragusa aangekomen. Vandaag benutten zij de dag net zoals wij om de oude stad te bekijken. Na de aardbeving van 1693 wilden de helft van de bewoners de plaats herbouwen tegen de bergkam, de andere helft wilde het oude dorp renoveren Ragusa Ibla. 


Wij stappen uit, de Nieuw-Zeelanders, wandelen de tuinen in, wij volgen de prachtig versierde straat. 


Wij komen op Piaza Pola, hier bezichtigen wij de Church St. Giuseppe, met zijn uitspringende barokke façade. 


Daarnaast het museum en de townhall. Overal zie je souvenierwinkeltjes en veel aardewerk winkels. Wij lopen richting Piazza Duomo, waar de Church St. Giorgio staat. 


Van de buitenkant een bijzondere kerk, van binnen niet groot en er zijn op dit moment vijf groepen met gidsen die elk hun verhaal vertellen, hetgeen veel rumoer in de kerk geeft. 


Hier staat ook een beeld van St.Joris, die de Draak verslaat. Wij volgen onze weg en dwalen zo door de kleine steegjes, veel monumenten staan op de werelderfgoed lijst van Unesco. Inmiddels willen wij wel even rusten en een hapje eten. 


Wij staan net op het pleintje te overleggen, komen wij ineens de Nieuw-Zeelanders tegen. Zij zoeken ook een pizzeria en wij besluiten om eerst de bushalte te zoeken en daarna iets te lunchen. 


Gezellig, ineens zitten wij met vijven aan tafel en luisteren naar elkaars verhalen.

Zij vertrekken zaterdag, omdat er morgen veel wind wordt afgegeven. John vliegt zondag naar Nieuw-Zeeland, Margarite vliegt naar Parijs om haar moeder en zus te bezoeken en Deborah vliegt naar Venetië daar blijft zij een weekje en samen vliegen zij van Charles de Gaulle naar Nieuw Zeeland terug. Tegen half zes zijn wij aan boord, ik ga even languit op de bank, Jelle poetst nog wat in de kuip. Ik bak het stuk tonijn wat over was van eergisteren en wij smullen.