Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

2014-09-07


Vandaag speelt onze kleinzoon Tibbe de finale tot en met twaalf jaar (hij is tien) van het open jeugd tennistoernooi. Wat is het toch fijn, om via de huidige telecommunicatie zo dichtbij alles te kunnen volgen, ook al blijft de afstand groot. Eind van de middag krijgen wij bericht, dat Tibbe tweede is geworden, tenslotte kan er maar één winnen. Weer een beker erbij.


Nadat Jelle afgerekend heeft, drinken wij in de bar een latte machiato en halen de laatste mail en nieuws op. Op de steiger spreken wij met een Nederlander die ook vertrekt. Hij gaat richting Corfu, die komen wij nog wel tegen, wij steken alleen maar het kanaal over. 

Er liggen opvallend veel Engelsen en Duitsers met de boot in Marina Cleopatra. De faciliteiten van deze haven zijn ook uitstekend. Prijs, kwaliteit prima.

Voor ons vertrekt een Engelsman, maar dat gaat niet vanzelf. In de haven staat erg veel stroming, daar had deze stuurman geen rekening mee gehouden. Al snel komt er een marinero in een bootje aan om hem te helpen. Dit weerhoudt echter niet, dat hij het boordlicht van de buurman(niet aan boord) raakt en in het water valt. 

Nadat wij dit hebben gezien, vragen wij toch maar even of de havenmeester ons bij staat. Mijn kapiteintje maakt intussen de lijnen los, geeft mij een sein ankerlijn laten vallen en verlaat keurig de ligplaats, klasse zoals hij dat maar weer even fixt. 

Er zijn wat wolkjes aan de lucht, maar prima temperatuur. Wij steken het kanaal over en  vinden een ligplaats langs de wal, het is hier niet extreem druk. 


Wij kijken vanuit de kuip op het stadje Preveza. 


Let op de foto die laat de wolkenpartijen vanuit zee zien. Men heeft het altijd over de Nederlandse luchten, maar sinds wij in Griekenland varen, hebben wij al verschillende malen tegen elkaar gezegd, nergens in de Middellandse Zee hebben wij zulke prachtige wolkenpartijen gezien als hier. 

Nadat wij hebben aangelegd, gaat Jelle met de anker ketting bezig, dit stond nog op zijn lijstje. Er is altijd wel iets te doen aan boord. 


Hij gaat de ketting om de 2,5 meter merken met een speciaal gekleurd plastic ringetje, om de 10 meter veranderen die ringetjes van kleur.


Inmiddels ga ik mijn teennagels een lekkere beurt geven, die waren er de laatste weken bij ingeschoten.

Eind van de middag wandelen wij het stadje in, op zoek naar een gezellig restaurantje. Bij de ene het aperitief bij de andere het diner. Dat leek ons een goed idee, het is tenslotte zondag.

In 1699 is Preveza compleet uitgemoord door de Turken, daarna is het door de Venetians in 1717 heroverd. Daarna hebben de Engelsen hier ook nog een tijdje geregeerd. Preveza werd pas Grieks in 1913. 

Langs de kade staan keurige appartementen gebouwen, maximaal drie hoog en een paar hotels.  Als je verder het kanaal doorvaart kom je in de Golf van Amvrakia terecht. Volgens de Nederlander, die wij spraken in het restaurant,  is dit een leuk binnen-meer met wat haventjes en veel ankerplekken. Hier komen wij zeker terug. 

Als wij langs de kade wandelen zien wij veel zeilboten liggen, in Griekenland lig je hier  gratis, geen stroom en water, maar het kost ook niets. 


Wij vinden een gezellig modern terras met uitzicht op de kade. In de verte zien wij een regenboog, mooi gezicht. Wij krijgen nog een staartje mee van deze bui. 

In Griekenland wordt 's avonds tegen zeven uur gegeten, in tegenstelling tot Italië en Frankrijk. 

Wij drinken aan boord nog een kopje koffie en gaan op tijd te kooi.