Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind & Water zoeft over de Ionische Zee.

2014-09-04


Als we in bed liggen horen wij wat getik van de regen. Maar wij hebben genoeg van de mooie haven gezien en willen wel vertrekken, nieuwe wateren ontdekken.

Onze vrienden Marion en Willem sturen een whapje met de vraag hoe het bij ons is. Grappig zij zitten in een resort in Parga op het vasteland van Griekenland, schuin tegenover ons. Wij hebben afgesproken om maandag en dinsdag hun richting uit te komen, altijd gezellig om lieve vrienden in den vreemde te zien en te spreken. Voor het strand van hun resort blijkt namelijk een aanlegsteiger te zijn. Hier gaan wij naar toe, lukt het niet, bijvoorbeeld te ondiep, gaan wij voor anker.


Tegen elf uur verlaten wij de haven. De afstand is 32 mijl, betekent vijfenhalf uur varen. De eerste paar uur op de motor. Wij zetten nu een andere meter op speed over ground en komen tot de ontdekking dat wij één knoop stroom tegen hebben. Het blijkt dat dit constant is, heel apart. 

Wij passeren de oude haven in Corfustad.


Dan komen er donkere wolken op ons af, inderdaad eventjes een buitje regen. De temperatuur is heerlijk en het is niet benauwd. Binnen een half uur draait de wind van noord naar zuid en krijgen wij hem dus mee. Een boot op spinnaker komt ons tegemoet en vijf minuten later zit hij in een complete windstilte. Wij worden vrolijk van windjes mee. Mijn kapiteintje heeft in no. time de zeilen gehesen en ziet al weer diverse zeilschepen met wie hij een "wedstrijdje" kan doen.


De wind draait nog iets bij en wij varen halve wind met een maximum snelheid van 9 knopen en 18 knopen wind, dat schiet lekker op. 


Wij zeilen recht op ons doel af. Het eerste eilandje onder Corfu, Paxi en wij gaan ankeren in de baai van Laka. 


Het blijkt dat wij niet de enige zijn, wij varen richting de kade en gooien iets ervoor het anker uit. 


Wat een idyllisch plekje is dit. Tegen de rotsen wat mooie huizen gebouwd en beneden rondom de kom allemaal terrasjes. Het zonnetje schijnt en wij beginnen met een finish biertje.