Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee
Vrijdag 24 juni 2011
Vilanova - Vigo (Punta Lagoa)
Vanuit Vilanova zijn we donderdag vertrokken tegen 10.15 uur.
De havenmeester Paco had ons bij vertrek verteld dat het vandaag (Don Juan) een feestdag was en dat betekende 's avonds vuurwerk op bijna alle stranden. Vanmiddag zou er volgens de berichten 20-25 knopen wind komen.
De zon scheen lekker met 12 knopen wind, zeilden wij heerlijk de Ria de Arousa uit.
Er was geen zeilboot te bekennen, wij waren de enigen op het water.
De afstand naar Sanxenxo is ongeveer 20 miles. Net de baai uit, kwamen wij een zeilboot tegen. Wij zeilden langs het eiland Salvora, het Canal Principal in. Je moet dan tussen Punta Fagilda, het eiland Ons en het vaste land van Ria de Pontevedra door. Even verderop in de Ria ligt de havenplaats Sanxenxo een paar jaar geleden gestart, alles zag er perfect uit. Wij hadden mede voor deze plaats gekozen, omdat wij een paspoort hadden gekocht die ons bij een verblijf in bepaalde havens aan de Spaanse Rias korting gaf. Ja, wij nederlanders moeten het toch van de kleintjes hebben, niet waar! Vlak voor de haven was een wedstrijd van wel 50 Optimistjes (kleinste zeilkbootje met 1 zeiltje) bezig. Dit deed ons direct denken aan het Optimistje "Vuurpijl" van Michiel onze kleinzoon.

Bij aankomst in de haven, je wilt het niet geloven lagen 16 nederlandse zeilschepen onder leiding van Ocean People (nederlands jong echtpaar met 2 kinderen)er al. Het flottielje was eind mei uit Nederland vertrokken en via Guernsey, L'Aber-Wrach en La Coruna onderweg naar Lissabon. Vandaar gaan zij door naar de Azoren en vervolgens via Falmouth weer naar Nederland. Een tocht van 3 maanden, veel mensen hadden hier extra verlof voor opgenomen en ook diverse jonge gezinnen namen deel aan deze tocht.
Vandaag vrijdag motoren wij zonder een zuchtje wind naar de laatste Spaanse fjord;
de Ria de Vigo.
Wij laten Isla de Ons achter ons en varen tussen de majestueuze en aanlokkelijke Islas Cies en de kapen van het vaste land door. Onderweg komen wij alleen maar nederlandse zeilboten tegen, op weg naar Bayona maken zij een tussenstop in de prachtige baai Ensenada de Barra een plaatje van een baai. Misschien gaan wij daar bij vertrek ook nog wel voor anker. Voor het eerst hebben wij de bimini (zonnetentje boven het stuurwiel) de hele reis op. Bij aankomst tegen twee uur, besluiten wij eerst maar eens een "dutje" te doen, tenslotte doen de spanjaarden dit ook allemaal. Heerlijk onder de bimini in de kuip.
De komende twee dagen blijven wij in Punta Lagoa in Vigo liggen. Inmiddels zijn wij even naar de dichtsbijzijnde spaanse A.H. geweest om weer wat in te slaan. Volgens de havenmeester was het ongeveer 10 minuten van de haven. Spaanse 10 minuten zijn andere 10 minuten dan in Nederland, dat kan ik je wel vertellen. Wij hebben er een uur heen en een uur terug over gedaan, dus dat betekent dat wij voor de komende dagen genoeg aan boord hebben!