Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee
Zondag 26 juni 2011
Vigo - Baiona.
Afgelopen zaterdag hadden wij een "vrije"dag. De wasmachine heeft toen voor ons gewerkt.
Dit apparaat ervaar ik aan boord nog steeds als luxe. Het was de warmste(35') dag van onze vakantie de airco heeft danook zijn nut bewezen.
Jelle heeft de rubberboot voor de dag gehaald, opgepomt electrisch dat wel en de buitenmotor eraan gehangen. Tijden veranderen; vroeger waren wij tegen alles wat lawaai maakte op het water, kinderen moesten peddelen of zeilen, tegenwoordig vinden wij een beetje gemak mag.
De haven heeft stroom, water en wifi op de steigers maar verder is het ook van alle luxe verstoken. Geen restaurants of winkels op korte afstand. De omgeving is prachtig, het ligt tegen de rotsen aan er valt dus niet veel te wandelen. Aan de andere kant kijken wij op een container terminal, het lag waarschijnlijk in de bedoeling dat dit gebied helemaal ontwikkeld zou gaan worden, maar door de recessie is dit gestagneerd. Toen we moesten afrekenen bleek dat dit de goedkoopste haven in Galicie voor ons was.
Zondag besluiten wij een stukje verder te gaan naar Baiona, ongeveer 24 mijl. Wij zeilden heerlijk de baai van Vigo uit, maar na twee uur zeilen viel de wind weg en moest de motor aan.
Een half uur later zaten wij op de Oceaan in potdichte mist met amper 100 meter zicht.
De laatste keer dat wij in zulke dichte mist voeren was 10 jaar geleden. Wij vertrokken uit Guernsey 's morgens om zeven uur ook in dichte mist en verwachtten dat het na een paar uur op zou trekken, het gebeurde niet en kwamen tegen vijf uur 's middags aan in Dartmouth dit alles zonder radar. Nu hebben wij wel radar, maar het blijft gewoon erg spannend.
Wij kwamen tegen drie uur aan in Baiona, tot 200 meter voor de haven bleef de mist.
Baiona ligt namelijk aan de kustlijn. Het is een geliefde plaaats voor zeilers, maar ook voor badgasten. Columbus kwam hier het eerst aan met zijn schip de Pinta toen hij in 1492 Amerika had ontdekt. Een replica van dat schip ligt hier in de haven.
Maandag nemen wij weer een dagje rust.