Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee
Een Hop On Hop Off day.
2015-06-28

Vandaag kopen wij een kaartje dat 48 uur geldig blijft voor de Hop On Hop Off bus. Inmiddels zijn wij een fan geworden van deze manier van City Sightseeing. 
Bij ons is er een bushalte bij de uitgang van de poort aan de haven. Er zijn twee tours een groene en een rode. Bij ons stopt de groene lijn, die nemen wij dus. Met Ietje en Frits hebben wij afgesproken bij de Akropolis halte. Daarna gaan wij in de rode lijn bus en stappen uit bij het gebouw van het Grieks parlement. 
Op het plein is er ieder uur van de dag, 24 uur een wisseling van de wacht die gekleed zijn in Griekse kostuums. 
Het witte korte plooirokje bestaat uit 140 plooien. 
Wij bekijken het hele gebeuren en zoeken daarna een terrasje. Hier bestellen wij vier glazen vers uitgeperste sinaasappelsap, heerlijk. Ietje en Frits trakteren ons van het "terrasjesgeld" van grootmoeder. 
Uitgerust lopen wij naar de bushalte om de route te vervolgen. 
Wij passeren de buitenlandse ambassade gebouwen en daarna het regeringsgebouw waar donkere wolken boven hangen en blijkbaar druk overleg wordt gevoerd. Cameramensen, journalisten, politie en verschillende auto's staan in de startblokken om maar de eerste te zijn van enig nieuws dat naar buiten komt op te vangen. Ja, hier voel je iets van de gespannen sfeer.
Inderdaad zien wij de rijen mensen voor de pinautomaten staan.
Wij komen langs het universiteits gebouw en een openbare bibliotheek. 
Iets verder is het Nationaal Archeologisch museum, dit gaan wij morgenmiddag bezoeken.
Oude Olympisch stadion.
Dan komen wij door mooie winkel wijken, zien in de verte de Akropolis en het Parthenon.
Wij stappen over op de groene lijn, deze gaat naar Piraeus en zijn havens. 
Vanuit de bus zie je de sinaasappels gewoon aan de boom hangen. 
In de commerciële haven liggen verschillende cruiseschepen. Wij stappen uit bij onze haven en drinken iets aan boord van Wind & Water. 
Als wij op de steiger lopen zie ik, dat er schuin tegenover ons een boot met een voor mij onbekende vlag, is aangekomen? Even later stapt de bemanning van boord, de dame spreekt Duits, de kapitein ook Engels. Ik vraag geïnteresseerd van welk land de vlag is, het blijkt een Israëlische army vlag te zijn. Zij vertellen dat zij 5 dagen en nachten hebben gevaren om hier te komen. De schipper zegt, dat hij negen maanden werkt en dan drie maanden vakantie neemt. Zij zijn op weg naar Lefkas en blijven hier een paar dagen liggen. Nu gaan zij de stad in.
Afgelopen vrijdagavond hebben wij bij een Grieks restaurantje aan de haven gegeten, bij vertrek kregen wij van de gastvrouw een kortingsbon voor een volgend bezoek. Wij stellen Ietje en Frits voor, deze bon te gaan verbrassen. Ja, dat gaan wij doen. Bij aankomst krijgen wij een leuk tafeltje, met uitzicht op de steigers waar de grote motorboten aan liggen, altijd actie. Wij eten allevier vis en laat het ons heerlijk smaken. Na de koffie nog een cheesecake, in een glaasje, van het huis dit maakt ons diner helemaal compleet.
Ietje en Frits hebben geen zin om de metro of bus te gaan, zij nemen de taxi, zodat zij ook snel weer 'thuis" zijn.
Wij lopen onze steiger op en ik zie dat de vlag van de Israëlische boot is vervangen door een Amerikaanse vlag, soms kan ik het hier niet allemaal meer volgen...
Aan boord nog even nieuws gelezen en horen dat de banken vanaf morgen tot waarschijnlijk 5 juli gesloten zullen blijven. 
Gelukkig hebben wij een redelijke voorraad geld, maar voor de bevolking, winkeliers, restauranthouders moet dit toch een ramp zijn. Op dit moment moeten wij gewoon afwachten hoe het er morgen weer uit zal zien.
Nu eerst maar te kooi. 
Kalinichta.