Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee
Een super zeildag!
2015-06-25

Wij zijn er op tijd uit, ontbijten en maken de lunchpakketjes klaar. Jelle brengt Wind & Water in gereedheid. Wij hebben er weer zin in.
Volgens de weerberichten eerst noorden wind, na twee uur draait de wind naar zuid. Regelmatig pakt 't op het water anders uit, doordat wij tussen grote en kleine eilandjes varen. Je kunt van alles verwachten windschiftingen en/of valwinden. Wij besluiten om eerst richting Poros te varen, dat betekent naar het oosten, daarna gaan wij naar het noorden naar Aigina. 
De afstand is totaal 43 mijl. Mocht de wind tegen zitten, kunnen wij altijd in Poros stoppen.
Om acht uur zijn de trossen los en verlaten wij ons mooie plekje in Porto Heli. Dit stadje en zijn omgeving kennen wij nu goed.
Het appartement van Ietje en Frits ligt bovenop een heuvel aan de zee. Wij hebben afgesproken, dat wij dicht langs het appartement zouden varen. 
Ja hoor, om kwart over negen sturen wij een smsje dat wij er aan komen. Leuk, zij staan beiden op het balcon en wij in de kuip. Wij zeilen een ere rondje en worden uitgezwaaid. Tot in Athene....
De eerste uren is het grootzeil op, maar moet de motor aan om toch in elk geval de vijf knopen te halen. 
Bij de landtong, waar wij onze keus moeten maken, krijgen wij de wind pal tegen. Wij besluiten om door te varen en een extra slagje te maken, hopende dat de wind gaat draaien.
Deze keer zijn de weergoden ons goed gezind. De motor kan uit en wij hebben nog een stukje aan de wind, daarna heerlijk de wind van achteren.
Ja, dan wordt mijn kapiteintje actief. Hij zoekt eerst wat "slachtoffers", die met zijn "wedstrijdje " mee doen. De zeilen worden getrimd iedere tiende knoop telt. Ja hoor, na anderhalf uur ligt "Wind & Water" vooraan, ze heeft er helemaal zin in. Het is zo rustig, dat het fokkemaatje in slaap sukkelt. 
Dit is genieten, perfecte koers. 
In de verte zien wij Aigina al liggen. Voor ons een nieuw eiland en haven, hier zijn wij aan toe.
De zeilen worden gestreken en langzaam varen wij de smalle ingang door. Inmiddels is het vier uur, hetgeen betekent dat er met ons veel meer zeilers een plekje zoeken.
De haven ligt helemaal vol, ineens zien wij achterin een plaatsje met mooring lines. Er staat, dat deze plaats gereserveerd is voor Aegan charter. Wij lezen het, maar varen er toch in, wij nemen het risico. Als Jelle de zeilen aan het opruimen is, komt er een meneer aan. Hij vraagt in het Nederlands of Jelle op de hoogte is, dat hij op een Aegan plaats ligt. Jelle bevestigt dit, de man zegt dat wij mogen blijven liggen, want er komt nog één boot binnen en daar is nog een plaatsje voor. Hij vertelt dat hij hier een charterbedrijf heeft met een vloot van twaalf boten. In Corfu zit OCC ook een Nederlands charterbedrijf en het blijkt dat Sunny Sailing ook een Nederlandse eigenaar heeft. Het Nederlandse ondernemerschap viert hier blijkbaar hoogtij, hier valt nog wat te verdienen.
Als wij klaar zijn loop ik de kade op zie een kerkje en loop naar binnen. 
Regelmatig zijn wij wat geestelijken druk pratend bij elkaar lopen.
Bij een taverne zet ik het blog op internet, dan is dat ook weer klaar. Op de terugweg zie ik bij een fruitstalletje met aardbeien en wilde perziken liggen, die neem ik mee voor vanavond.
Wij eten aan boord en gaan daarna op de kade koffie drinken. 
In de coffebar staat de t.v. aan, wij zien beelden van de Europese ministers in vergadering. Later worden er interviews uitgezonden, dan is het jammer dat wij geen Grieks verstaan. De beelden zijn natuurlijk niet in het Engels ondertiteld. In de havens en restaurants waar wij komen, merken wij niets van al de ontwikkelingen die gaande zijn.
Als wij tegen elf uur aan boord zijn ga ik direct te kooi, Jelle gaat nog even in de kuip zitten.