Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee
Meer zonne-energie 
2015-06-08

Vandaag vertrekt bijna iedereen naar het westen, richting de Ionische eilanden.
Wij vertrekken morgen naar Kiato, een soort vissershaven.
Daarna varen wij woensdag via het kanaal van Korinthe door naar Korfos dat 17 mijl ten zuiden van het kanaal ligt.
Ik doe nog een paar wasjes, de komende twee dagen hebben wij waarschijnlijk geen water en elektriciteit, dus kan alles maar schoon zijn.
Op het dek hebben wij twee grote zonnecollectoren, deze zijn inmiddels bijna 10 jaar oud. Zij doen het nog steeds, maar wat extra energie is altijd welkom. Hier in Griekenland en straks in Turkije is vaak geen elektriciteit, meer selfsupporting dus. Onze voorkeur gaat niet uit naar een stalen constructie op de achterkant. Jelle gaat op zoek naar andere mogelijkheden,mHet aanbod van zonnecollectoren voor boten is de afgelopen tijd  enorm toegenomen. De opbrengst van de collectoren zijn vele male effectiever, dan de onze. Na veel vergelijkingen besluit Jelle voor één afritsbare flexibele collector op de bimini. Inmiddels zijn ze besteld. Ze  worden naar Piraeus gestuurd, de haven waar Wind & Water vanaf begin juli tot eind augustus ligt. Prima geregeld. De bimini nemen wij mee naar Nederland, hier kan onze Zeeuwse "vriend" dan de ritssluiting opnaaien. 
Na het poetsen en boodschappen doen, is het tijd voor sunburnen. Het is niet te warm en een fris windje, maakt dat het  heerlijk in de kuip is.
Jelle maakt nog wat foto's.
Bij de slager heb ik lamsracks gekocht. Ja, vanavond ziet het tafeltje voor twee in restaurantje Wind & Water er heel goed uit.
Eerst komen er tegen vijf uur nieuwe schepen binnen. Aan weerszijden van Wind & Water is ruimte, dus dat worden nieuwe buren. Terwijl ik aan boord klim, zie ik dat onze buurman alleen is en met zijn 47 footer in onze ankerketting verward is geraakt. Paniek, een Duitse man springt aan boord, zijn vrouw blijft aan de kant Jelle start de motor, ik sta met extra stootwil in het gangboord van onze boot. Tegen deze tijd wakkert de wind altijd aan, extra moeilijk als je je ankerketting moet uitgooien. Heel spektakel, maar het loopt gelukkig goed af. Drie boten verder komt een prachtige X46 binnen onder de Franse vlag, gooit anker uit over een anker lijn van een ander schip. Iedereen staat zenuwachtig op de voorpunt richting aan te geven waar zijn anker ligt. Op de X zijn zeker tien mensen aan boord onder wie enkele kinderen.
Na een tijdje is ook dit probleem opgelost en ligt de X naast een Franse landgenoot. Ja, echt haventheater. Gelukkig is de haven nu vol en kan ik rustig in de kombuis aan het werk.
Mooie lamsracks, er is hier veel lamsvlees te koop. Lekker aanbraden, knoflookje erbij, daarna honing erover en nog 7 minuten in een hete oven, dikke gebakken aardappeltjes het smaakt heerlijk, Griekse joyghurt toe, wij zijn helemaal verzadigd.
Als Jelle de afwas heeft gedaan, drinken wij op de kade een lekkere cappuccino, het is tenslotte de laatste avond in Galaxidhi.
Kalinichta.