Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee
Terug in de tijd.
2015-06-05

Om zeven uur staan wij bij de bushalte. Wij willen er op tijd zijn. De twee Franse zeilvrienden staan er al. Wij zijn elkaar in verschillende havens tegengekomen en wisselen dan ervaringen uit. Vandaag staat Delphi op het programma voor ons vieren. Wij kopen een kaartje voor € 3,80 en stappen in.
Volgens de legende liet Zeus twee adelaars uitvliegen van twee uiteinden van de wereld. Hun paden kruisten elkaar boven Delphi en daarmee was vastgesteld dat het het middelpunt van de aarde was. Vanaf de 8ste eeuw v.C was Delphi de verblijfplaats Apollo vanuit de hele wereld kwamen hier mensen om god te raadplegen. Goed om te weten, wij gaan eens kijken wat ervan over is gebleven. 
Om acht uur zijn wij er, beginnen met een cappuccino die hadden wij wel verdiend. Een kwartier later lopen wij het museum in, wij waren de eersten maar binnen een half uur volgt de ene naar de andere groep. De eerste opgravingen begonnen hier in 1892. 
In de verte staat de Athenetempel.
Het beroemdste stuk van het museum is een levensgroot bronzen beeld, de Wagenmenner. Dit was gemaakt om de overwinning in een wedren tijdens de Pytische Spelen in 478 v.C. te herdenken. 
Een ander elegant beeld is dat van de Drie dansende meisjes.
Verder staat het museum vol met oude beelden en architectonische resten.
Daarna gaan wij naar buiten, zien veel met Capitool reisgids in de hand, zo wordt ons alles duidelijk. 
De tempel van Apollo, het theater, daarna het stadion. 
De zon begint kracht te krijgen en tegen elf uur zijn wij voldaan van al de oude stenen.
Wij lopen naar het dorpje en besluiten nog wat te drinken op een terras. De bus vertrekt om kwart over één, dus wij hebben nog de tijd om te pauzeren. Even later komen de Franse "vrienden", waarschijnlijk hebben zij hetzelfde gedacht. 
In de verte zien wij Itea aan de zee liggen.
Terwijl wij op het terras zitten wordt het ineens donker en valt er een flinke regenbui, de eerste voor ons in Griekenland. Half uurtje later schijnt de zon en gaan wij met de bus terug naar Itea.
Tegen twee uur zijn wij in de haven. Onze voetjes krijgen hun welverdiende rust. Aan het eind van de middag loop ik nog de stad in voor wat boodschapjes. 
In één van de zijstraatjes zie ik een kerk, helaas kan ik niet naar binnen, dan alleen maar een foto van de buitenkant.
The Church of Metamorfoses.
Ineens zie ik een ficus boom met bloem.
Haal nog wat lekkers bij de bakker, want misschien gaan wij morgen toch nog een haven verder, Galaxidhi. Vanavond is de keuken van restaurantje Wind & Water gesloten, dus gaan wij op zoek naar een eettentje aan de boulevard.
Ja hoor, het wordt Fame aanbevolen door de juffrouw in de Bakkerswinkel. Het was werkelijk heerlijk, flesje wijn erbij en wij zijn helemaal voldaan. Wij wandelen naar de boot, lezen nog wat en gaan op tijd te kooi. Morgen misschien verder.
Kalinichta.