Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee
Op, naar het beroemdste gebouw van de wereld!
2015-06-27

Een rustig ontbijtje, daar genieten wij van. Daarna halen wij met ons internetkaartje het laatste nieuws en de mail binnen, zo zijn wij weer van alles op de hoogte.
Met de Metro gaan wij naar Ietje en Frits. Zij halen ons op van het station, wij lopen samen naar het appartement, waar zij vier nachten verblijven.
Het complex ligt bijna naast de Akropolis. 
Een mooi statig pand in de wijk Plaka, wij drinken koffie op het balkon met uitzicht op de Zeus zuilen.
Vervolgens wandelen wij langs de vele terrasjes naar de ingang van de Akropolis. Ietje had het advies gekregen om 's middags na twee uur te gaan. 's Ochtends worden de toeristen met bussen gebracht en zijn er lange wachtrijen. Goede tip, wij kwamen aan en konden direct doorlopen, nadat wij onze ticket hadden gekocht. 
Wij beginnen bij het theater van Herodes Atticus gebouwd in 161 n.Chr. In 1955 is het gerestaureerd en nu wordt het gebruikt voor openlucht concerten. Dan is er nog het Dionysus theater. 
Heel bijzonder dat er toch nog zoveel van die oude gebouwen is overgebleven.
Wij hebben prachtige uitzichten over de stad Athene en aan de andere kant Piraeus en de zee.
Wij klauteren verder omhoog naar het Parthenon. 
Deze tempel is één van de beroemdste gebouwen van de wereld. In 447 v.Chr. is men begonnen met de bouw. Na negen jaar was de bouw voltooid. Door de eeuwen heen is hij gebruikt als kerk, moskee en arsenaal. 
Wij lopen naar beneden en willen naar het nieuwe Akropolismuseum. Dit ligt aan de voet van de Akropolis. Al voor 1980 waren er plannen gemaakt voor dit museum. In de zomer van 2009 is het museum geopend. 
De opdracht was om over de opgravingen van de vroeg-christelijke nederzettingen heen te bouwen. 
Betonnen pilaren en een glazen vloer zijn te zien bij de ingang. 
Op de bovenste verdieping is veel glas gebruikt, waardoor het gebouw in direct contact staat met het Parthenon buiten.
Als wij aan het eind van de middag het museum verlaten, zijn wij helemaal toe aan een drankje. In deze omgeving vinden wij snel een terrasje onder de bomen. 
Voor de mannen een Mythos en voor de vrouwen witte wijn. Een Ouzo schotel met verschillende soorten vis erbij wij genieten. Onze magen zijn nog niet helemaal gevuld. Wij gaan op zoek naar een ander Grieks terras. Er komt al snel een vlotte Griek op ons af. Hij vertelt dat hij in Deventer een Grieks restaurant heeft gehad, spreekt een paar woorden Nederlands en wij nemen plaats op zijn terras. Ietje kiest gegrilde Dorade, Frits een lams souvlaki, Jelle Stifado (stoofvlees potje) en ik ga voor gegrilde calamaris, wijntje erbij en wij smullen. Na de koffie gaan wij naar het metrostation en een klein uurtje later zijn wij aan boord.
Onze Franse buurman, vroeger een zeiler, nu heeft hij een motorjacht, wacht ons al op. Hij spreekt goed Engels en vertelt ons dat het echt afgelopen is en dat de Grieken uit de EEG gaan. Hij vond ook dat Europa wel heel veel geduld had gehad, volgens hem was het besluit duidelijk Grexit.
Hij vliegt a.s. woensdag naar huis laat ook de boot naast ons twee maanden liggen. Hij komt twintig augustus weer terug. Hij maakt zich ernstig ongerust of hoe het nu verder gaat. In elk geval heeft hij zijn dieseltank helemaal afgetankt er gaat 1000 liter diesel in. In geval van nood kan hij dus een eind weg. Maar wat, als het kanaal van Corinthe gesloten wordt voor buitenlandse jachten. Misschien gaan ze wel extreme belastingen heffen op deze schepen. Je kon merken dat hij met diverse scenario's rekening houdt. Hij is op dit moment alleen aan boord om alles in orde te maken en heeft dus de hele dag hierover nagedacht. Nu wilde hij het er met Jelle over hebben, logisch ik snap dat wel. Jelle staat wat nuchterder tegenover alles. Hij vertelt de buurman, onze voorkeur blijft Turkije,mals het niet kan, dan terug naar Italië.
Wij wachten de ontwikkelingen maar af.
Dit was eigenlijk de eerste discussie, sinds wij hier zijn, over de Griekse financiële problemen.  
Jelle zegt tegen de buurman ik ga nog even wat nieuws ophalen, dan ben ik weer helemaal op de hoogte. Morgen weten wij misschien meer.
Kalinichta.