Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee
Tussen de buien door.
2015-09-22

Vandaag hebben wij een auto gehuurd om het eiland Nisyros te verkennen.
Op advies van Engelse zeilers in Pedi, hebben wij de auto bij Eagle's nest gehuurd.,De eigenaar heet Mike en is geboren op dit eiland. Op zijn twaalfde jaar naar New York gegaan en veertig jaar later met zijn Amerikaanse vrouw en kinderen terug gekomen. Dit is zijn eiland hier gaat hij nooit meer weg. Hij heeft een plattegrond gemaakt met de mooiste plekjes van het eiland erop. Het hoogtepunt is de vulkaan.
Wij gaan eerst even een kerkje in de haven bekijken.
Jammer genoeg is het gaan regenen, voor het eerst sinds begin mei hier, dus wel goed voor het eiland. Alleen voor ons en de foto's wat minder.
Wij rijden de smalle weg omhoog naar het plaatsje Emporio. 
Wij stoppen eerst bij een soort van natuurlijke sauna, de warmte komt uit de grond in een kleine grot.
De regen komt met bakken de lucht uit, dus slaan wij een bezoek aan Emporio over. Het is een oud verlaten stadje.
Gelukkig wordt het iets droger. Wij vervolgen de weg naar de krater van de vulkaan, die duizenden jaren vele erupties heeft ondergaan. 
De vulkaan heeft een doorsnee van vier kilometer. De bodem is gewoon open voor het publiek. De grootste krater heet Stefanos, met een diameter van 330 meter en waar in mei 2002 gassen van honderd graden uitkwamen. 
Deze vulkaan is de grootste attractie van het eiland. Van de rondom liggende eilanden komen boten vol met toeristen naar Mandraki, de hoofdstad van het eiland, vandaar worden zij met bussen naar de vulkaan gereden.
Het eiland is in vergelijk met de andere eilanden, die wij tot nu toe hebben bezocht, mooi groen. 
Dan rijden wij naar Nikia. 
Een klein wit dorpje aan de rand van de vulkaan gebouwd, van waaruit wij een prachtig uitzicht hebben op de krater van de vulkaan en op zee. 
Hier bekijken wij een klein kerkje.
Om te schuilen tegen de regen, gaan wij een plaatselijk cafeetje in.
Hier raken wij in gesprek met twee Grieken, één van de twee ongeveer vijftig jaar heeft geen enkel vertrouwen in Tsipras. Hij beweert, dat de Grieken nooit zo kunnen leven als Europeanen en Amerikanen. Het blijkt, dat hij zelf in New York een soort van schoonmaakbedrijf heeft. Het exacte verhaal hebben wij niet gehoord. Hij zegt, als wij hier twee jaar zouden wonen, wij net zoals de Grieken zouden gaan leven. Om verdere verhitte discussie te vermijden, hebben wij handen geschud en zijn wij vertrokken. 
De buien wisselen elkaar af, gelukkig zitten wij droog in de auto.
Wij gaan naar de hoofdstad van het eiland Mandraki. Dit is de enige veerhaven van het eiland.
Het is een klein stadje met wat winkeltjes en een paar restaurants. Niet te vergelijken met Symi stad. Het eiland Symi heeft 2600 inwoners en Nysiros 1000 inwoners, twee totaal andere eilanden zo dichtbij elkaar.
Frans koopt in Mandraki een ferryticket voor donderdag, want hij gaat met de ferry terug naar Rhodos. De ferry vertrekt om half vier en doet nog twee eilanden aan en hij is tegen half zeven op Rhodos, daarna het vliegtuig in naar Nederland.
Op de terugweg stoppen wij en wandelen naar het klooster, via smalle mooi onderhouden steegjes. 
Van boven af heb je weer prachtige vergezichten.
In de verte staat het kasteel van de johannieters dat in 1325 werd gebouwd.
Gelukkig is het droog op het moment van de wandeling.
Aan het eind van de middag rijden wij weer terug naar Wind & Water.
Ondanks de regen, was het toch een gezellige dag.
Vanavond gaan wij naar Aphrodite, het restaurant waar wij tegenover liggen.
Volgens de eigenaar van de huurauto moet dit een goed restaurant zijn.