Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee
2018-06-21

Het zeegat uit

Donderdagochtend, voor de Raddraaiers de fietsochtend. Uit de WhatsApp blijkt dat de animo minimaal is en er niet wordt gefietst. 


Jelle en Roel sturen een foto om te laten zien dat zij aan het rad van Wind & Water draaien. Wij hebben besloten om vandaag na de lunch terug te varen naar Certosa.

Marjo gaat direct als zij wakker is naar het zwembad. Na een uurtje is zij terug, ook de mannen zijn inmiddels aangekleed. Ik besluit om in plaats van te douchen, te gaan zwemmen. Het is heerlijk weer. De voorspellingen voor morgen zijn een stuk slechter.


Het water lokt, ik duik het zwembad in, dan op een bedje drogen. Volgende actie is, koffie op het terras. Wij gaan terug naar het zwembad.

Tegen half één lunchen wij uitgebreid. Onze conclusie is, een prima restaurant!

Wij gaan naar Wind & Water en bereiden ons voor op de terugreis via de zee. Het is achttien mijl varen, afhankelijk van de wind. Wij verlaten de haven en hebben een achterlijke wind. Te weinig om alleen op de fok te varen, dus gaat de motor erbij.


Wij passeren de sluizen waar volgens de boekjes druk aan gewerkt wordt. Dit wordt het Mozesdamproject genoemd. Het moet de lagune en Venetie beschermen tegen uitzonderlijk hoog water. Alleen wij zien niet zoveel actie. Vanaf de Adriatische Zee kunnen de wat grotere jachten en beroepsvaart via het Lido, Alberoni en Chioggia Venetie bereiken. Dit alles omdat de zeespiegel stijgt en Venetië verder zakt. 


Uit de haven van Alberoni komt een tanker die de zee opgaat. Wij geven hem maar voorrang.


In de verte zien wij een soort van strekdam in de zee. Wij varen keurig tussen de boeien door.


Via het Lido varen wij richting Certosa. Er liggen in de baai veel bootjes voor anker.

Jelle belt met het havenkantoor en vraagt toestemming om onze boot direct op de plaats aan de steiger te leggen. Dit is prima.

Als wij aangelegd zijn, gaan Jelle en Roel op zoek naar de pizzaboer op het eiland. In de kuip met een glas wijn erbij smullen wij hiervan.

Het blijft lang warm aan boord. Roel is onze Piet Paulusma en doet verslag van het vreselijke weer dat wij de komende avond en nacht kunnen verwachten.

Marjo en ik gaan naar bed en de mannen blijven nog in de kuip. Inderdaad rond twaalf uur een windhoos, onweer en bliksemschichten. Ramen dicht en de mannen houden alles in de gaten.

Dit is een rustgevend gevoel. Het is een wat onrustige nacht.