Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee
2018-06-24

Jeroen Bosch

Vandaag gaan wij voor de laatste keer naar Venetië. Na de koffie aan boord, nemen wij de vaporetto naar Accademia. Dit was nog een wens van mij, om de Gallerie dell’Accademia te bezoeken.

Venetië heeft 435 bruggen die 116 eilanden met elkaar verbinden. Het blijkt dat Amsterdam er 1231 heeft, Berlijn 1700 en Hamburg 2500.

In 16e eeuw telde Venetie 150.000 inwoners nu nog maar 50.000. Venetie bezat in die tijd ook de Adriatische zee, de Griekse westkust, delen van Egeïsche zee, Kreta en Cyprus. Het was een rijk land.


Het Gallerie dell’Accademia wordt vaak vergeleken met het Uffizi in Florence. 


Er hangen schilderijen uit de 12e tot de 16e eeuw, van bekende Italiaanse meesters zoals Bellini, Giorgione en zelfs van Jeroen Bosch. 


Nooit geweten dat hij Jeroen van Aken heette, zich later Bosch noemde omdat hij in den Bosch geboren was.


Na een paar uur verlaten wij het museum en nemen wij de vaporetto naar San Polo een andere wijk van Venetië. 

In de buurt van het San Polo plein moet volgens ons boekje een “Bucintoro” (Verborgen Pareltje) zijn. Het bevindt zich in de “Straat van de Banketbakkers”, die wil ik gezien hebben. 


Wij lopen de winkel in en nemen wat mee voor bij de koffie. In het boekje stond er veel over geschreven, in werkelijkheid viel het wat tegen.


Nu gaan wij naar het eiland Lido om van de zee te genieten en uit te rusten.


Op de terugweg eten wij bij het visrestaurant “Andri”. Hier wordt het water uit een zelf ontworpen kan geschonken. De kannen zijn in verschillende kleuren en maten ontworpen en gemaakt in Murano. Wij vinden ze erg mooi en besluiten om er één te kopen. Een leuke herinnering aan onze laatste vakantie met Wind & Water.

Nu met de vaporetto terug naar Certosa. Als wij aan boord zijn strekken wij onze benen, niet lang daarna gaan wij te kooi.

Ciao