Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee
PVerder naar het zuiden.

2015-05-26

Als wij wakker zijn, bekijken wij op Meteo Marine de windvoorspelling voor de komende dagen.
Het blijkt dat er vandaag nog een westelijke wind waait, woensdag trekt de wind aan en op donderdag en vrijdag zeer harde wind. Wij twijfelen, overwegen en beslissen vandaag vertrekken wij. Het gaat er tenslotte om, dat wij beiden plezier aan het zeilen houden. 
Zo gezegd, zo gedaan. Na het ontbijt gaat Jelle naar buiten om de boot zeilklaar te maken. Ik maak het lunchpakketje klaar en ruim de boel binnen op.
Deze keer dus geen auto huren en het eiland bekijken, geen wijngaarden, scheepswrak en schildpadden. Ik hoorde in het dorp, dat het eigenlijk nog te koud is om de schildpadden te zien.
Tegen half tien verlaten wij Zakintosch, op weg naar nieuwe oorden.
Als we een half uurtje aan het zeilen zijn, ziet Jelle een zeeschildpad zwemmen, maar op onze nadering duikt hij onmiddellijk onder water, zodat ik hem net heb niet heb kunnen zien.
Het is prima weer, maar als de zon weg is, wat aan de koude kant met het fleeche vest aan gaat het prima.
In de haven gaan het grootzeil en de fok er al op. Windkracht vier, af en toe vijf van achteren. Het zeilt heerlijk rustig, geen golven, dit is echt genieten. Wij varen vijf af en toe zes knopen, prima snelheid. Het is 24 mijl, een leuke afstand.
Wij laten het eiland Zakintosch aan ons voorbij gaan. Voor ons zien wij het vasteland van Griekenland en ons doel Katakolon in het noorden van de Peloponnesos.
Wij hebben al gelezen dat het een kleine haven is, maar dat er een paar keer per week cruiseschepen aanleggen. De passagiers worden dan met bussen naar Olympia vervoerd.
Als wij komen aanvaren, zien wij op de radar dat er twee cruiseschepen achter de pier liggen, waarvan er één aan het manoeuvreren is, dit gaat met veel getoeter gepaard. 
Bij het naar binnen varen, blijkt inderdaad dat één van de schepen vertrekt. Het cruiseschip, dat er nu nog ligt komt uit Panama en heet Musica. 's Morgens hadden wij hem al op de radar gezien.
De haven ziet er totaal anders uit dan in de pilot van Rod Heikell staat. Aan het begin van de haven staat op een groot bord, aanmelden op kanaal 22, wij krijgen geen contact. Wij varen verder en zien, dat dit de zoveelste haven is die wij aandoen en "under construction" is. 
Het blijkt dat er nieuwe steigers komen en een extra damwand, gevolg dat de zeilboten in de vissershaven maar ergens een plaatsje moeten zoeken. Kortom een ongeorganiseerde boel. Er liggen ook maar drie jachten. Er is wel water en soms elektriciteit. Wij treffen het en hebben beiden. Verder is er geen toezicht, er staan wat boten op de wal, het ziet er allemaal wat chaotisch uit.
Wij leggen Wind & Water extra goed vast, want voor donderdag is er veel wind voorspeld.
Als dit alles klaar is, ga ik op verkenning uit. Maak een praatje met een Nederlandse zeiler, hij vertelde dat het vorig jaar er nog allemaal keurig uitzag. Mevrouw, als u nu het dorpje binnenloopt, allemaal souvenirs gemaakt in China. De trein en de directe bus gaan alleen als er een cruiseschip ligt, normaal is alles heel onregelmatig. 
Ik loop langs wat mooie kramen en zeg dat ik morgen terug kom. De verkoopster antwoordt morgen is alles gesloten donderdag komt er weer een cruiseschip, dan is alles weer open. Bij het auto verhuurbedrijf zegt de dame, als u zelf met de boot hier ligt is het €30,00, voor de passagiers van de cruiseschepen €35,00 per dag. Het zijn wel bijzondere praktijken. Leuke eettentjes zijn er, misschien een idee om straks hier wat te gaan eten.
Terug aan boord vertel ik aan Jelle mijn ervaringen. In de pilot stond dat Katakolon net een kameleon was. In het dorp zelf is niets te doen, al jaren leggen hier cruiseschepen aan, maar toch weten de inwoners hier niet hun vruchten van te plukken. De passagiers worden direct in bussen vervoerd naar Olympia en na een aantal uren  worden zij weer bij het cruiseschip afgezet.
Eind van de dag als het cruiseschip is vertrokken, lopen wij het dorpje in en zien dat bijna alle winkels en kramen gesloten zijn, alles is uitgestorven.
Gelukkig vinden wij nog een restaurantje, waar wij een hapje kunnen eten. 
Bij vertrek krijg ik een roos van de slimme restaurateur. Ik moet zeggen dat hij heerlijk ruikt.
Daarna drinken wij koffie aan boord. Wij gaan op tijd te kooi.
Morgen gaan wij om negen uur een auto huren en een dagje naar Olympia.
Kalinichta.