Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee
Wij koersen aan op Zakinthos

2015-05-24

Kalimera.
Tegen half tien willen wij het anker ophalen, soms gaat het anders dan je verwacht. De elektrische lier gaat wat moeizaam. Het blijkt dat onze buurman die gisteren is aangekomen, zijn ankerketting over de onze heeft laten zakken, brrr vervelend. Voorzichtig haalt Jelle onze ketting binnen, totdat ook de ketting en het anker van de buurman naar boven komt. Wij varen iets verder en gooien buurman's anker weer in het water, De buurman zelf is met zijn vrouw aan het trimmen, gelukkig zorgt een andere buurman dat de ketting weer stevig aangetrokken wordt. Dit zijn van die perikelen die gebeuren en die je niet kunt voorkomen.
De tocht, naar het zuidelijkste Ionische eiland dat 36 mijl verder ligt, kan beginnen.
Een zacht briesje uit het westen, te weinig wind om het zeil te hijsen, dus gaat de motor aan. Dit komt goed uit, want de accu's waren inmiddels beneden de 70%.
Even een selfie maken met de stick, die Jelle in Fiscardo gekocht heeft.
Tegen half één, wij zijn dan midden op zee, tussen vasteland en het eiland Zakinthos, zien wij allemaal schuimkopjes ons tegemoet komen. Er komt een zeilschip met vol tuig op ons af. Heel vreemd, ja hoor binnen een kwartier trekt de wind aan, de rolfok uit en zo varen wij verder op de fok. De wind komt schuin van achteren, de diepte van de zee varieert hier van 200 tot 300 meter, gevolg de golven die zich opbouwen. Ineens krijgt zo'n rustig tochtje een heel andere wending. 
Het schiet wel lekker op, tegen kwart voor drie varen wij de haven binnen, gevolgd door een grote veerboot. 
Inmiddels is de wind weer afgenomen. Het is druk in de haven, wij willen wel graag een plekje waar deze keer ook stroom is. Er is nog net een plekje tussen twee boten in. De ene buurman vertrekt morgenochtend om zes uur, dus hebben wij met hem en de havenmeester afgesproken dat wij op die plaats gaan liggen.
Als alles opgeruimd is een finishbiertje en een powernap voor mij.
De veerboten varen af en aan, je kunt merken dat je in een grote haven ligt.
Vanavond kook ik aan boord een heerlijke pasta, vooraf ham met meloen als toetje Griekse yoghurt met verse framboosjes en aardbeien, die ik gisteren had gescoord in Argostoli.
Let op de ficusboom die voor het huis staat.
Wij wandelen daarna de stad in voor een kopje koffie, want veel beweging hebben wij vandaag nog niet gehad. 
De kerk verlicht door een lage zonnestand geeft altijd een mooi plaatje.
Na deze dag gaan wij op tijd onder zeil.