Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee

De kapitein voor Pampus.

2014-06-16


Nog een kop koffie en wij vertrekken.

Eerst het nieuwe gedeelte van Syracuse. Hier ziet namelijk een watersportzaak en een Spar. Onderweg lopen wij een soort van VVV kantoortje binnen voor wat informatie over de stad. Zowel de Spar als de watersportzaak bestaan niet meer, de gevels zijn dichtgetimmerd.

Nu maar richting Ortygia, het is een klein eiland levendige mengeling van tempels, kerken, musea, markten en winkels. Je loopt over de brug en je komt op een plein waar Ortygia begint.

Op dit plein komen wij langs een Tim winkel even opwaarderen, als wij geen internet ter plekke kunnen krijgen gebruiken wij dit internetkaartje.

Wij lopen door naar Piazza del Duomo. 


Gisteravond hebben wij al op één van de gezellige terrassen een ijsje gegeten, met uitzicht op de Duomo. Vandaag wil ik deze kerk van binnen zien. 


Het is één van de spectaculairste gebouwen van Sicilië volgens het boekje. Achter de dramatische barokke façade schuilt een Dorische tempel van Athene uit de 5 de eeuw v.Chr. In de 7de eeuw werd het een kerk. De monolithische Dorische zuilen zijn duidelijk zichtbaar.

Wij lopen richting het water naar het kasteel Maniace, Frederik II bouwde dit kasteel rond 1239. Jelle wil dit kasteel graag van dichterbij zien. Het blijkt door de army in gebruik te zijn, men kan er niet meer dichtbij komen. 


Wij lopen verder langs de waterkant en zien een bron die uitmondt in een vijver met vissen en papyrusplanten.


Inmiddels is het een uur of één en zijn wij na drie uur wandelen echt moe en dorstig geworden. 


In een steegje lopen wij langs een klein restaurantje, zij hebben verse vis, daar hebben wij wel zin, fles water erbij dat smaakt prima.

Vervolgens nemen wij de bus, Jelle wil betalen maar de chauffeur zegt dat wij door moeten lopen, met ons natuurlijk ook de andere passagiers. Wij verbazen ons nog steeds over het niet betalen voor een jaartje, tot op heden hebben wij dit alleen nog maar in Italië mee gemaakt. Wij willen naar Neapolis, hier zijn een Grieks theater, Romeins amfitheater en nog wat andere oudheden.

Syracusa werd gesticht in 733 v.Chr. door Korinthische pioniers en was de eerste Griekse kolonie op het eiland. Er werden in die tijd veel belangrijke gebouwen en kunstwerken gebouwd. Zo werd het de sterkste stad van het Middellandse Zeegebied. De oude stad was toen drie keer zo groot als de huidige stad.


Wij bekijken het Romeins amfitheater en de kalkstenen catacomben, wij wandelen verder naar het Griekse theater hier worden nog steeds voorstellingen gegeven, in juli komt Aida. 


Helaas dat moeten wij missen. 


Wel bijzonder, zo oud en dat het nog steeds in gebruik is.


Daarna lopen wij naar de Latomia del Paradiso. 


Dit is een grot die het oor vormt van Dionysius. Het is allemaal wel indrukwekkend. 


Wij lopen richting bushalte, geen bus te zien. Wij lopen de weg af naar beneden, stoppen bij een fruitstal en nemen heerlijk vers fruit mee voor onderweg morgen naar Catania.

Nog even langs de cupcake winkel, helaas gesloten. Als wij oversteken zijn wij in de haven. Wij zijn wel heel moe. Ik ga thee zetten en Jelle legt de stoeltjes buiten nu languit rusten in de kuip.

Inmiddels komt de dame van het Nederlandse schip, die wij in Mgarr op Gozo ontmoette, langs.

Zij hebben grote problemen met de dieseltank. In Valetta alles vernieuwd. Op weg hier naar toe, bleek dat het euvel niet verholpen was, de motor kon maar op halve toeren draaien. 

Hier in Syracuse weer iemand erbij gehaald. Nu blijkt dat er een bacterie in de diesel is ontstaan, die dit probleem veroorzaakt. Het is iets waar veel over geschreven wordt, menig zeiler en motorbooteigenaar maakt zich hier zorgen over.

Deze meneer, zijn schip is pas twee jaar oud, heeft allerlei filters en voorzorgsmaatregelen getroffen, maar toch...  Heel vervelend. Nu moet het opgelost zijn, morgen gaan zij ook naar Catania. Zij kennen de haven en hebben reeds gereserveerd, goede tip. Jelle bekijkt de haven en belt ook om te reserveren.

Ik loop nog even de stad in, wat laatste dingetjes en het blijkt dat de cupcake winkel open is.

Lekker iets meenemen voor onderweg morgen.

Aan boord wijntje in de kuip en daarna een klein gerechtje tenslotte hadden wij vanmiddag verse vis. Zalm op een ruccola bedje in een mierikswortel sausje. Dat is geen straf, het is nog steeds goed toeven aan boord van Wind & Water.

Jelle laat de rubberboot leeg lopen, maar klaagt dat hij last van zijn heup en hemstring heeft, kortom duidelijk overbelast door de lange wandeling van vandaag.

Morgen mag hij de hele dag zitten.

Nog wat in orde maken aan het anker, ondertussen doe ik de afwas, zo helpen wij elkaar een beetje, ha,ha.

Heerlijk avond in de kuip lichtje erbij en anti mug spul op je lijf dan is het goed uit te houden.

Nog even wat lezen en dan op tijd te kooi.