Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee

Valletta.

2014-06-02


Heerlijk geslapen, wij worden wakker van de harde wind. Gisteren avond hadden wij al met harde wind rekening gehouden. Extra dikke stootwillen opgeblazen, de rolfokhoes over de fok en de landvasten met de veren eraan bevestigd. 

Jelle ging uit zijn bed en keek naar buiten, dikke wolken pakten zich samen en het regende er zelfs wat bij. Op de windmeter binnen zagen wij, windkracht acht noord-oost, de gregale in zeilerstermen. Dit was voorspeld. Wij blijven nog even liggen, bewegen met de boot van links naar rechts, maar wij liggen goed vast niets, aan de hand. 

Vandaag willen wij Valletta gaan bezoeken. 

Net voordat wij weg willen gaan, zie ik dat er een tankauto met diesel staat. Onze buurman een Engelsman laat zijn tank vol gooien. Jelle bedenkt zich geen moment en vraagt wat de diesel kost € 1,20, dat is niet duur. De man heeft diesel genoeg, Jelle laat de tank van de boot vol gooien en de twee reserve-tanks die voor Corfu gevuld moeten zijn, totaal 131 liter, dat is de moeite waard. 

Nu op naar het havenkantoor, ligplaats afrekenen. Hier werd ons verteld, dat wij gebruik kunnen maken met twee personen van douches, toiletten en de wifi van de Royal Yachtclub, voor €15,00. Dat hebben wij wel over voor deze service.

Tegen half twaalf stappen wij in de bus en binnen het kwartier staan wij in het centrum van Valletta. Aan boord had ik al een wandeling uitgestippeld in het boekje van Malta & Gozo, dat wij van Ineke en Ben kregen voor ons vertrek. Twee uur wandelen, maar de moeite waard. Valletta is de enige stad van Malta die op de Werelderfgoed lijst van Unesco staat. Er wordt veel gerestaureerd en overal zie je borden dat het met geld van de Europese Unie is betaald.


De ruïnes van het Operagebouw en daarnaast een strakke façade. 


Dan een oud kasteel, mooie tuinen met uitzicht op Grand-Harbour. 


Wij wandelen langs de vesting en komen langs de Belegklok, monument ter nagedachtenis van de oorlog 1940-1943. 


Wij moeten tegen de wind in lopen, die nog steeds zes, zeven blaast. 


Dan zien wij het Fort Elmo op een afstandje, lopen langs Anglicaanse St.-Paulskathedraal en de Karmelietenkerk. 


Iets verderop het Manoel Theater, het is gebouwd in 1731, dat wil ik van binnen zien. 


Inmiddels is het bijna half drie en hebben wij zin in iets te eten. Wij vinden een klein tentje en eten wat. Tegen vier uur pakken wij de bus naar de boot. 


In de haven lopen wij langs de Yachtclub en halen wat mail naar binnen. Dan aan boord, kop thee en beentjes op de bank.

Aan het begin van de avond waait het nog steeds erg hard, de windmeter geeft regelmatig windkracht acht aan. 


Zo worden wij vanavond zeker door de harde wind in slaap gewiegd.