Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee

Roeien met de riemen die je hebt.

2014-06-17


Vannacht werd ik wakker van hevige windstoten. Onmiddellijk denk ik dan, dit wordt morgen nog een dagje blijven liggen. Ik dommel weer in slaap. Tegen half zes horen wij de buren al rommelen, een kwartiertje later zijn zij weg. Het is heel rustig buiten en draai me nog een keertje om. Om half acht staan wij op en beginnen aan ons vertrek ritueel.


Jelle gaat afrekenen en wil nog diesel tanken. Je kunt namelijk niet in elke haven tanken.

Om kwart over negen zijn wij in de baai. Het is wat heiig, maar heerlijke temperatuur.

Wij zijn de baai nog niet uit of wij krijgen een melding dat de AIS uitgeschakeld is. Nog geen vijf minuten later komen wij tot de ontdekking, dat ook de plotter niet meer werkt, omdat er geen GPS signaal meer is. Echt een ramp wat nu, wij hebben een kaart tot Augusta. Toch maar door varen, gelukkig werkt de iPad nog. De plotter gaat aan en uit, nee hoor er gebeurt niets. Ik ga achter het stuurwiel en Jelle zet alle apparatuur, ook binnen, uit schakelt het vervolgens weer aan. De stuur-automaat erop en dan maar op de iPad varen, ook die stopt er mee. Na een klein kwartiertje, zien wij op de plotter dat de datum en tijd weer ingeschakeld worden, even later zien wij onze boot op het scherm, de route die wij moeten varen en komen ook de rest van de gegevens te voorschijn.

Dat is schrikken, het is deze vakantie de tweede keer al dat ons dit overkomt, geen pretje.

Je wordt er onzeker van, maar met ons natuurlijk veel meer zeilers en mensen die van GPS gebruik maken. 

Het weer blijft een beetje bewolkt, dit hebben wij nog niet eerder gehad.

Wij drinken koffie en de speciale cupcake met citroen en luchtig geklopt eiwit er bovenop, heerlijk. 

Wij varen langs Augusta en wijken uit voor een grote tanker. Augusta is een olie haven er varen veel schepen af en aan. Een eind verder op zee, zien wij nog meer vrachtschepen die van en naar de Straat van Messina gaan. Dit alles zorgt voor de nodige afleiding onderweg.


Op ongeveer tien mijl voor Catania ontdekken wij boven de bewolking, de top van de Etna. Bijzonder, 3300 meter hoog onderste gedeelte ligt in de bewolking en het bovenste gedeelte is duidelijk zichtbaar.

Het wordt kouder en ik voel een druppel regen, die verder niet doorzet, maar ga wel naar binnen om een katoenen trui met lange mouwen aan te doen. In de lucht zien wij wat vliegtuigen, een teken dat het vliegveld hier in de buurt moet zijn.

Wij naderen de haven. Catania is een fabrieksstad met veel scheepsterminals, voor zowel personen- als vrachtvervoer. 

Wij komen aan, de havenmeester wacht ons op en wijst ons een plek aan. Het is een levendig gebeuren hier. Aan de ene kant wordt de ferry die naar Malta gaat geladen, aan de andere kant staat de ferry die naar Napels gaat. Je kunt je misschien voorstellen dat dit ook het nodige geluid met zich meebrengt. Wij gaan direct alles opruimen en daarna loopt Jelle naar het havenkantoor om in te checken. 

Hij komt wat gedesillusioneerd terug, zij hebben hier helemaal niks, geen wifi, geen sanitair en de marinero spreekt echt alleen maar Italiaans. Door de telefoon had hij gezegd dat het €60,00 per nacht is. Toen Jelle op kantoor zei, dat hij om te beginnen één nacht betaalde, want dat hij om zich heen wilde kijken, hoefde hij maar €50,00 per nacht te betalen. Dit is Italië!

Jelle vroeg zich af of hij hier wel onze gasten kan ontvangen. Vervolgens pakt hij de fiets en gaat naar de andere twee havens en neemt een kijkje in de stad. Hij informeert bij het VVV wat bezoekje Etna kost en wat er nog meer te zien is in Catania. Hij maakt natuurlijk wat foto's en komt terug aan boord. Hij zegt wij liggen in de mooiste jachthaven die hier in Catania is, de andere zijn nog veel minder. Leuke stad en doet verslag van zijn bevindingen. Soms kan het in eerste instantie teleurstellend zijn, door wat te vergelijken moet je je mening soms bijstellen.

Tenslotte is het verblijf in de haven niet lang en aan boord is alles prima geregeld.

Ik kook op tijd en daarna wandelen wij nog even de stad in.


Eerst naar het Piaza Duomo, daar staat een mooie grote kerk. Jelle maakt wat foto's in het schemerdonker. 

Wij vinden een terras met wifi, goed om te weten.

Wij komen via een straatje op een ander plein, hier staat een heel groot scherm waar de voetbalwedstrijd Brazilië-Mexico uitgezonden wordt. De helft van het plein is vol met mensen, die zittend op de grond de wedstrijd volgen. 


Inmiddels komen er telkens meer mensen op af om te kijken. Aan de rand van het plein staan een paar politieauto's met agenten er om heen, gelukkig is het rustig. Jelle wil hier morgen om zes uur heen als Nederland moet spelen, hopelijk wordt die wedstrijd op dezelfde manier uitgezonden.

Als het rust is lopen wij terug naar de boot. Gelukkig nu minder lawaai, want één ferry is vertrokken, hopelijk gaat de andere ook zo.

Ik schrijf nog even een stukje op het blog, dan wat lezen en te kooi.

Buona  notte.