Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee

Sightseeing midden en noord Malta.

2014-06-04


Onze buurman, een Deen, met zijn vrouw vertrekt vandaag naar het andere eiland Gozo.

Gisteren had Jelle met hem gesproken. Hij vertelde dat hij twee jaar geleden in Marmaris had overwinterd en de afgelopen winter in de buurt van Preveza. Over beide havens was hij zeer tevreden. Schrijven wij op. Eigenlijk zijn zij op weg naar Tunesië, maar hij gaat toch via Sicilië, als tenminste zijn gezondheid het toelaat. 

Een Zweed, die een boot verderop ligt zou vandaag vertrekken naar Pantelleria, vertelt dat hij zijn plannen bijgesteld heeft. Vandaag zijn de golven nog te hoog, zij vertrekken morgen naar Lampadouza, dat is ongeveer 100 mijl en de dag er na oversteken naar Tunesië weer 100 mijl. De komende dagen zijn de vooruitzichten prima, daar profiteert iedereen van.

Wij blijven nog twee dagen. Vandaag gaan wij met de hop-on, hop-of bus het eiland over.


Wij nemen eerst de bus naar Valletta en daarna de andere bus. 

In de bus wordt verteld, dat Malta vanaf 1964 gescheiden is van de UK. In 1974 is het lid geworden van de EU. De Engelse invloed is heel duidelijk nog steeds aanwezig. Toch spreken veel Maltezen goed Italiaans, alleen de produkten zijn en de voertaal blijft Engels. 

Met de bus komen wij langs Mosta, hier zien wij vanuit de bus de Koepelkerk. 


Daarna rijden wij door een omgeving, waar tijdens de oorlog hangaars in gebruik waren, hier zijn nu allerlei galeries o.a. glasblazers in gevestigd. 

Dan komen wij in Mdina, dit ligt precies in het centrum van het eiland Malta. 


Deze stad is gebouwd door de Maltezen, in tegenstelling tot Valletta, dat gebouwd  is door de Johannieters. Wij lopen door de middeleeuwse stadsmuren, die in 1724 gerestaureerd zijn en zien mooie gerestaureerde kalkstenen monumenten. 

De St. Pauluskathedraal is na de aardbeving van 1693 herbouwd. 


Het barokke interieur en de marmeren grafstenen zijn bijzonder. 


Wij drinken koffie en wandelen daarna verder naar het stadje Rabat. Dit zijn echt toeristische trekpleisters, dat merk je direct. Wij lopen door Rabat hier zijn veel grafkelders en catacomben. 


Wij zien een bijzondere kerk, die er van buiten als een kermisattractie uitziet. Deze keer hebben wij even geen zin om de grafkelders en catacomben te bezoeken. Wij lopen terug naar de bushalte en vervolgen de route. 

In Mgarr stopt de bus even om een foto te maken van de Eierkerk, die deze naam dankt aan zijn bolle dak. 


Het heeft twee klokken aan de voorkant, één met de juiste tijd en de andere met een foute tijd, dit om de duivel te misleiden.

De bus rijdt langs prachtige baaien met goudgele stranden en mooi helder blauw water. Het waait nog steeds flink, wij zien dan ook geen boot op het water.

Wij stappen in Sliema uit. Een brede boulevard met veel terrassen, als je omhoog loopt is er een uitgebreid winkelbestand. Dit is echt van oudsher een toeristenoord. 


Vanaf deze boulevard heb je een prachtig uitzicht op Valletta.

Nadat wij hier een half uurtje hebben rondgelopen, nemen wij de bus die dichtbij de haven stopt. 

Tegen half vijf zijn wij aan boord toe aan een kop thee. 

Het was een mooie dag en hebben een indruk van het prachtige Malta gekregen.