Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee

Deining

2014-06-28


Nog even een foto van de vis, die Jelle gisteravond klaargemaakt heeft in zijn rookoventje. 


Perfect gelukt, heel puur, dat is wat wij willen.

Vandaag voorlopig onze laatste etappe.

Wij doen het rustig aan. Naar Licata is het 39 mijl en er is niet veel wind voorspeld. De wind die wij krijgen komt uit noord west, precies de kant die wij op moeten.

Tegen half acht is de catamaran met het Engelse echtpaar, die bij ons aan de steiger liggen, al vertrokken. Zij gaan een pakje ophalen in Licata en varen zondag terug naar Ragusa. Zij hebben geen huis meer in Engeland, de boot is hun huis. Zij hebben alleen nog kinderen in Engeland. Een uur later, verlaten wij de haven. Er is bijna geen wind, maar een hoge deining van ongeveer een meter. Wind & Water schommelt van links naar rechts, dat is echt weer even wennen. Op de plotter zien wij dat de catamaran een heel eind voor ons ligt. 


Waarschijnlijk rollen zij nog meer en varen daarom wat zachter. Tegen half twaalf zijn wij heel dicht bij elkaar, de deining is inmiddels een stukje minder geworden. Wij zien nog één zeiljacht, weer bijna alleen op het water. 


Er vliegen veel Jan van Genten over het water.

Het laatste uur draait de wind een beetje en kunnen wij de fok uitrollen. De motor wat zachter en zo varen wij toch nog bijna zeven knopen.


Wij passeren het productieplatform weer net zoals op de heenweg, alleen nu ligt er een schip naast.

Vlak voor de haven roept Jelle het havenkantoor op. Als wij binnen de strekdammen zijn, komt er een marinero in een rubberbootje en wijst ons de ligplaats aan.

Een half uurtje later zitten wij, deze keer aan de finish-thee, ook lekker begin van de middag.

Daarna gaat de hoes over de rolfok en de zeilhuik wordt extra goed vast gezet, want de komende maanden wordt er niet gezeild.

Het is warm, dus wij houden ons een beetje rustig.

Begin van de avond maken wij onze passiagata. Met ons vele andere Italianen, het is druk en gezellig in de haven, alle terrasjes zijn open. 


Er ligt een groot zeilschip langs de kade, dit heeft veel bekijks. Een Oyster, nieuw gebouwd en geregistreerd in Valetta, zij is zeker 27 meter lang.

Wij drinken iets op één van de terrasjes en kijken met verbazing naar alle kleine kinderen, die nog op zijn.

Als wij aan boord zijn bekijken wij nog even de mail, handig internet op de boot.

Even later gaan wij te kooi.