Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee

Nachtje ankeren in de Dwejra baai.

Eerste pinksterdag 

2014-06-08


Wij willen pas tegen elf uur vertrekken, dus doen het rustig aan. De baai waar wij willen zwemmen en ankeren aan de westkant van Gozo, zeven mijl verder. Als wij klaar zijn en naar het havenkantoor lopen, komen wij langs het Nederlandse echtpaar en maken een praatje. Zij vertellen dat zij een aantal jaren geleden met een Trintella de rivieren zijn af komen varen, na 250 sluizen kwamen zij aan in Zuid Frankrijk. De mast was nagestuurd. Eenmaal in Frankrijk beviel de boot niet. De Trintella ging op de trailer terug naar Nederland en werd verkocht. Zij hebben toen een Oceanis 50 (15 meter) gekocht met alles erop en eraan. Meneer werkt nog, heeft kantoor aan boord. Zij zeilen de maanden juni en september op de Middellandse Zee. Afgelopen winter hebben zij de boot in het water gelaten in Ragusa. Zij weten nog niet waar de boot de komende zomermaanden blijft. Zij willen in elk geval naar Corfu, dus wie weet komen wij ze in september wel weer in Griekenland tegen. Zo heeft iedereen zijn verhaal, dat boeit mij altijd wel.

Inmiddels is het tijd geworden om de haven te verlaten, wij hebben afgesproken dat wij dinsdagmiddag terugkomen, foerageren en een nachtje blijven. Woensdag oversteken naar Sicilië, Porto Palo en pakken daar waarschijnlijk een boeitje. Als wij de haven uit zijn, varen wij langs de kust van Gozo, deze bestaat alleen uit steile rotsen, hetgeen een somber aanzien geeft. Gelukkig schijnt de zon, dat fleurt de grijze massa wat op. Wij passeren de Xlendi baai, deze is niet zo groot en aan het eind daarvan is een hotel, hier gaan wij morgen heen.


Een paar mijl verder ligt de Dwerja baai. 


Het is een bijna ronde baai, beschermd door de Fungus Rock in het midden, rondom liggen hoge kliffen, heel bijzonder.


Als wij eenmaal het anker uit hebben, wordt het rubberbootje opgeblazen, buitenboordmotor eraan en alles werkt deze keer direct. Ik duik het water in, want met een beetje wind en 28 graden, is dat echt genieten. 


Gelukkig kan men in Nederland ook genieten van dit mooie weer.


Jelle stapt het bijbootje in met fototoestel, want die wil hier mooie plaatjes schieten.


Gevolg is kort verhaal, met extra foto's deze keer.


's Avonds is al vroeg donker, tegen negen uur kan men geen boek meer lezen in de kuip en heeft men een lichtje nodig. 


Daarentegen zijn de avonden vanuit de kuip wel bijzonder.