Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee

Sightseeing Gozo

2014-06-07


Het eiland Gozo is op zijn breedst 15 bij 7 kilometer, Malta is drie maal zo groot.

Gozo is veel heuvelachtiger en groener dan Malta. Het is minder ontwikkeld voor massa toerisme.

Vandaag gaan wij met de hop-on, hop-off bus het eiland Gozo bekijken.

Wij lopen naar de terminal waar de ferry's af en aan komen, het is een drukte van jewelste, omdat het weekend.

Hier is ook de bushalte voor de tour. Wij weten al, waar wij willen uitstappen. Wij gaan eerst naar de stad Victoria/Rabbat, want 's ochtends vroeg is het nog niet zo warm. Hier bezoeken wij de trots van de stad, de citadel. Wij gaan de stadspoort binnen, die in 1957 gebouwd is. De oude poort is veel kleiner en staat rechts van de nieuwe poort. 


Er hangt een grote affiche op een bord, dat zegt deze restauratie is mede tot stand gekomen met financiën van de Unesco. Zelfs vandaag wordt er nog op verschillende plaatsen aan de citadel gewerkt.

Wij staan op het Cathedral Square en zien twee beelden van Pius IX en Johannes Paulus II, die de wacht houden bij de kathedraal uit de 18e eeuw. 


Wij lopen langs de vestingsmuren en genieten van de prachtige vergezichten. 


Daarna gaan wij de onderaardse gangen in, die vroeger als munitieopslag werden gebruikt, later werd er graan opgeslagen. 


Wij lopen door de smalle straatjes naar het centrum. 


Wij willen de St.Jorisbasiliek bezoeken. 


Deze werd gebouwd tussen 1672 en 1678. Het heeft een weelderig verguld interieur. Het fraaie altaarstuk onder het baldakijn is een kopie van Bernini's meesterwerk in de Sint Pieter in Rome. 

Wij stappen weer in de bus en rijden naar de Dwejra baai. Vanaf het land een imposante baai. Morgen wil Jelle hierheen en twee dagen ankeren. 


De route wordt vervolgd en de bus stopt bij de bedevaartplaats Ta Pinu, daar maken wij een foto van de kerk. Het westelijke deel van Gozo hebben wij gehad. 


Wij stappen uit in Victoria om te lunchen. Hierna gaan wij in een andere bus, die ons het oosten van het eiland laat zien. Wij passeren twee mooie baaien. 


Dan bezoeken wij de prehistorische Tempels van Ggantija. Hier staat 's werelds oudste vrijstaande bouwwerk, het werd rond 3600 voor Chr. gebouwd. Onvoorstelbaar dat daar nog steeds resten van staan. Ook hier heeft Unesco weer financiën voor beschikbaar gesteld. 

Het waren interessante bezichtigingen en rijden terug naar de haven. Wij lopen langs een restaurantje nemen een lekker ijsje en halen de mail op.

Aan boord zijn wij toe aan een powernap.

Daarna languit in de kuip en een paar glazen citroen thee. Er is altijd wat te zien, vaak tegen zes uur komen de boten binnen, die de hele dag op het water zijn geweest.

Ineens zien wij een Nederlandse vlag, die hebben wij nog niet zoveel gezien. Een Oceanis 50 uit Almere en heet Helena. Misschien morgen even een praatje maken.

Wij zitten nog tot laat in de kuip bij een heerlijke temperatuur.