Wind and Water op de Middellandse Zee

Wind and Water op de Middellandse Zee

Vissersdorp Marzamemi.

2014-06-12


Het wat een rustige nacht, ondanks dat vissersbootjes vanochtend al weer vroeg vertrokken.


Heerlijk, een duik in het frisse water, kopje koffie en wij gaan weer verder met onze ontdekkingstocht.

In de pilot zien wij, dat er tien mijl noordelijker een vissersdorpje Marzamemi is. Wij hebben de tijd dus gaan wij kijken hoe het er is, misschien een stop voor de week als Marjo en Roel er zijn. De kust hier is vrij vlak en wij zijn de enige zeilboot op het water. Er zijn wel wat vissersbootjes. In deze hoek wordt ook tonijn gevangen en in het dorp moet zelfs een tonijnfabriek staan.

Een aardige marinero helpt ons en wij krijgen een plekje naast een Engels echtpaar. Al snel vertelt zij in Ragusa hebben overwinterd, de komende winter gaan zij er weer naar toe. Vorig jaar waren zij op Malta en Gozo. Nu willen zij wat noordelijker richting Messina gaan. Zij vertellen dat  Marzamemi een rustige haven is.

Even later komt een opgewekte Jelle terug van het havenkantoor. Prima haven, aardige ligprijs en wifi gratis. Dat is weer even geleden, dat wij het zo hadden in een haven.

Aan het eind van de middag lopen wij het dorpje in. Er is een klein winkeltje waar ze brood, beleg en wat fruit verkopen. Gelukkig heb ik nog wat aan boord. Onderweg stoppen wij bij een autootje, waar een man uit de kofferbak wat fruit uit eigen tuin verkoopt. Hier nemen wij vier mooie grote vijgen mee en 4 platte perziken. Veel meer moeten wij ook niet meenemen, want door de warmte blijft het fruit niet zo lang fris. Op weg terug, zeker een half uur lopen, wel goed voor onze conditie, trakteren wij onszelf op een heerlijk Italiaans ijsje.

Als wij aan boord komen, krijgen wij van de buren nog wat tips. Ankeren in de baai voor Syracuse en in Catania zijn drie prima havens. Zij adviseren een auto te huren om van daar uit naar de Etna te gaan. Boven kun je dan met een kabelbaan nog wat hoger. Zij hebben het gedaan en vonden het de moeite waard. Er is ook een speciale Etna haven hadden wij gelezen, de Engelse buren vertelden dat dat veel verder van de Etna ligt dan Catania. Altijd prettig om ervaringen van anderen te horen en er lering uit te trekken. 

Vanavond een simpele pasta aan boord. Even skypen met mijn moeder in Zutphen. Hopelijk is het allemaal weer wat stabiel.

Wat later op de avond FaceTimen met Kirsten, want zij, Tibbe en Minne en een vriendin met kinderen, hebben kaartjes voor de halve finale dames hockey in Den Haag. Dat is zeker een belevenis.